Επιτυχημένη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή και μεταμόσχευση στον «Ευαγγελισμό»
Μία ακόμη επιτυχημένη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη πραγματοποιήθηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των επιτυχών μεταμοσχεύσεων νεφρού με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Μία ακόμη επιτυχημένη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη (σύζυγος προς σύζυγο) πραγματοποιήθηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των επιτυχών μεταμοσχεύσεων νεφρού με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα επέμβαση λαπαροσκοπικής αφαίρεσης του μοσχεύματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου από τον Δρ Βασίλειο Δρακόπουλο, σε συνεργασία με τον Δρ Νικόλαο Ρουκουνάκη.
Το νεφρικό μόσχευμα, αφού αφαιρέθηκε λαπαροσκοπικά από γυναίκα ηλικίας 48 ετών, εν συνεχεία τοποθετήθηκε στο σύζυγό της, ηλικίας 57 ετών, από τον Δρ Βασίλη Βουγά και τον Συντονιστή Διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων, Δρ Σπύρο Δρακόπουλο.
Η δότρια εξήλθε την 3η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση και νεφρική λειτουργία, ο δε λήπτης αναμένεται να εξέλθει του νοσοκομείου τις επόμενς ημέρες.
Τη διαδικασία υποστήριξε το Αναισθησιολογικό, το Ανοσολογικό, το Νεφρολογικό και το Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι συντονιστές των Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου, Δημήτριος Πιστόλας και Αικατερίνη Μπαλάσκα.
Να σημειωθεί ότι, η λαπαροσκοπική αφαίρεση νεφρικών μοσχευμάτων, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» τον Φεβρουάριο του 2015, είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση προσφοράς μοσχευμάτων από ζώντες δότες.
Η επιτυχία της μεθόδου έγκειται στην ασφαλή εκτέλεση της μεταμόσχευσης νεφρού, αφενός δίνοντας άριστα αποτελέσματα νεφρικής λειτουργίας στον λήπτη, αφετέρου επιτρέποντας στον δότη να επανέλθει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στις καθημερινές υποχρεώσεις της ζωής του.
health.in.gr
- Με θες ή «τρίχες»; Έρωτας, φλερτ και τούφες στην Ιρλανδία του 18ου και 19ου αιώνα
- Γιατί υπάρχει τόση οργή και μίσος πίσω από την οθόνη;
- Κίνα: Πώς έπεσε θύμα της κουλτούρας απομιμήσεων που η ίδια ενθάρρυνε
- Ο Μπρούκλιν ρίχνει άκυρο στον Κρουζ με Νίκολα, σκυλάκια και selfies – Οι Μπέκαμ δεν είναι έτοιμοι να θάψουν το «τσεκούρι του πολέμου»
- Νέοι γιατροί: Αντί για λευκή μπλούζα, βάζουν το «χακί»
- «Στραγγαλίζοντας» την Κούβα – Η επόμενη πράξη της αμερικανικής ηγεμονίας Τραμπ 2.0


