Η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τα πεπραγμένα Τσίπρα – Βαρουφάκη στην οικονομία αφήνει το Μαξίμου έκθετο απέναντι στα κυρίαρχα ερωτήματα του ελληνικού λαού δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την Πέμπτη. Το ίδιο συμβαίνει και για το θέμα «της σύμβασης συνεργασίας που υπέγραψε με τον κατηγορούμενο Μαυρίκο», όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Επιπλέον, η ΝΔ επιμένει στο αίτημα για παραίτηση Τσίπρα και εκλογές, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι ακυβέρνητη».

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι «η απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης απέτυχε» και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα. Το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας που ασφυκτιά και πράξη πολιτικής ευθύνης. Σκοπός μας να σταματήσει η πορεία φθοράς της χώρας. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην οικονομία και στο προσφυγικό. Η Ελλάδα σήμερα είναι ακυβέρνητη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όταν το σπίτι καταρρέει δεν μπορείς να αδιαφορείς ή να λες ας καταρρεύσει στα χέρια άλλου. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, η χώρα είναι ακυβέρνητη, είναι μία χώρα που παρουσιάζει εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Δείτε τί γίνεται στον Πειραιά και στην Ειδομένη, δείτε τί γίνεται στην οικονομία και στους θεσμούς».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κύκλωμα των εκβιαστών, επισήμανε: «Το Μαξίμου είναι έκθετο. Ακόμη και 4 μέρες πριν από τη σύλληψη υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με τον κατηγορούμενο Μαυρίκο».

Για το ζήτημα του Σταύρου Παπασταύρου, παρατήρησε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη και μόνο εκείνη αποφαίνεται για αθώους και ενόχους, «εκείνη και όχι ο κ. Τσίπρας».

Σε ό,τι αφορά την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι την αφήνει έκθετη απέναντι σε κυρίαρχα ερωτήματα του ελληνικού λαού: «Τι έγινε, ποιος σχεδίαζε κατάληψη του νομισματοκοπείου, υπήρχε σχέδιο για δραχμή, ποιος το ετοίμαζε, το γνώριζε ο κ. Τσίπρας; Είναι ερωτήματα που ακόμη και συνεργάτες του κ. Τσίπρα τα είχαν θέσει» ανέφερε.

Για το προσφυγικό

«H κατάθεση του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με τη διαδικασία του επείγοντος, δείχνει ότι η κυβέρνηση έπειτα από 15 μήνες αντιλαμβάνεται ότι το θέμα επείγει» δήλωσε σκωπτικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για να προσθέσει ότι ήδη, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας που, από την αρχή, είχε επισημάνει η ΝΔ.

Σημείωσε ότι το τρομοκρατικό θα δυσχεράνει τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία, που εκείνη είχε θέσει ως σημαντικό θέμα για τη συνεργασία της. Επιπλέον είπε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά η εμπλοκή του στρατού, που ήδη υπάρχει.

Για τα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να είναι «παρών» χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη χρήση βίας.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Κουμουτσάκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το αίτημα της ΝΔ για εκλογές «απαντά στις επιθυμίες της διαπλοκής» και αποτελεί «δείγμα της πολιτικής της γύμνιας». Την κατηγορεί ότι ελλείψει πολιτικής πρότασης, «δέσμια της διαπλοκής» και «πιστή στη νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά ρητορεία», επιλέγει «φτηνά επικοινωνιακά κόλπα», όπως χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή. Της καταλογίζει ακόμα ότι για το θέμα Μαυρίκου «πουλάει τρέλα», ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν τολμά να ψελλίσει ούτε το όνομα του κ. Παπασταύρου» και ότι «τελικά το «νέο» και «άφθαρτο» που ευαγγελιζόταν ο κ. Μητσοτάκης είναι βγαλμένο από τα πιο σκονισμένα μπαούλα της Δεξιάς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ:

«Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές απαντά στις επιθυμίες της διαπλοκής και είναι άλλο ένα δείγμα της πολιτικής της γύμνιας και του στρατηγικού της αδιεξόδου. Δέσμια της διαπλοκής και των κυκλωμάτων της, πιστή στη νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά ρητορεία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα, έναντι της πολιτικής πρότασης.

» Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, για το 7μηνο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τότε που η ΝΔ προσπαθούσε να σκάψει το λάκκο κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, πέφτοντας τελικά η ίδια σε αυτόν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

» Για την υπόθεση Μαυρίκου, του υπαλλήλου της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος πουλάει ‘τρέλα’, θεωρώντας μάλλον ότι ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο και δεν μπορεί να διαβάσει τα τιμολόγια χιλιάδων ευρώ που έκοβαν οι ίδιοι στους εκβιαστές.

» Τουλάχιστον ο κ. Κουμουτσάκος αποφάσισε να πάρει -έστω και κατόπιν εορτής- κάποιες αποστάσεις από τον κ. Παπασταύρου των αδήλωτων λογαριασμών και της οφσορ, δηλώνοντας τώρα ότι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την υπόθεσή του. Δεν μας εξηγεί βέβαια για ποιους λόγους όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ τον υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να ψελλίσει ούτε το όνομά του κ. Παπασταύρου.

» Τελικά, το ‘νέο’ και ‘άφθαρτο’ που ευαγγελιζόταν ο κ. Μητσοτάκης είναι βγαλμένο από τα πιο σκονισμένα μπαούλα της Δεξιάς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ