Ανοικτού τύπου, αλλά φρουρούμενα, θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, θα παραμένουν στα κέντρα αυτά από 24 – 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι και το Νοέμβριο πρόσφυγες ήταν το 75% – 80% των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα μας, αλλά από το Δεκέμβριο το μεταναστευτικό ρεύμα έχει αλλάξει και οι πρόσφυγες αποτελούν το 45%-55%.

Είπε, μάλιστα, ότι από όσους έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο, που αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, στη χώρα μας έχουν παραμείνει περίπου οι 15.000.

O δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μουζάλα, τον ενημέρωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου στη Σίνδο, το οποίο θα φιλοξενεί σε πρώτη φάση 500 πρόσφυγες και στη συνέχεια 4.000, ενώ η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανατεθεί στην Αστυνομία.

Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσφορία του για το γεγονός -όπως είπε- ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έγκαιρα, αλλά ούτε καν ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Δέλτα και της τοπικής κοινωνίας για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας, ενώ έκανε γνωστό ότι το μεσημέρι θα συναντηθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Είπε, επίσης, ότι τέθηκαν σε ετοιμότητα οι προϊστάμενοι στις κοινωνικές δομές και στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου προκειμένου να προετοιμαστούν για την υποδοχή των προσφύγων.

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ακόμη ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα κινδυνεύει -όπως είπε- με αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν θα ήταν ο τελευταίος που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χώρα, αλλά υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να γίνουν όλα με σωστό προγραμματισμό.

«Δεν μπορεί αυτές οι ψυχές να έρχονται και να παραδίδονται στο έλεος του Θεού» επισήμανε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ξοδεύονται τόσα χρήματα και χρόνος για τη διαμόρφωση παλιών στρατοπέδων, από τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμες οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις των στρατιωτικών, τα λεγόμενα ΚΑΟΑ.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατηγορώντας τον ότι αποφασίζει για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλονίκης και υπόσχεται ότι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και άλλα κτίρια. «Κάνει για ακόμη μια φορά τον διοργανωτή, αυτόν που είναι πάνω απ’ όλους, αλλά τα προβλήματα τα μεταβιβάζει σε άλλους. Αποφασίζει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο Δήμος Δέλτα θα είναι αυτός που θα επωμιστεί να τα υλοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ