Ανοίγει ο δρόμος για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου
Οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια.
Οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια.
Στη συνάντηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, παραβρέθηκαν ο νέος πρεσβευτής του Ιράν στην Αθήνα, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας, ενώ από την ελληνική πλευρά, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τεχεράνη, Γιώργος Αϋφαντής, ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου, Νίκος Γιωτόπουλος και η ειδική συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφορές έγιναν, επίσης, στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, την NIOC, που προέκυψε από την επιβολή του εμπάργκο, η άρση του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα τακτοποίησής του.
Η ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.
Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Η Ελλάδα επιστρέφει
- Και προνόμια υπηκοότητας «πουλάει» η χρυσή βίζα Τραμπ
- Κυριάκος Πιερρακάκης: Συγχαρητήρια από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
- Ασταμάτητη η Στρασμπούρ (1-0), άνετο διπλό της Πάλας στην Ιρλανδία (3-0) – Η βαθμολογία
- Βαθμολογία UEFA: Καλή συγκομιδή για την Ελλάδα, αλλά και χαμένη ευκαιρία να πλησιάσει κι άλλο την Τσεχία
- Αμερικανοί πολιτικοί ζητούν από Ισραήλ, ΗΠΑ να ερευνήσουν τον βομβαρδισμό εναντίον δημοσιογράφων στον Λίβανο