Κομισιόν: Το Βελγίο να ανάκτησει 760 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών από πολυεθνικές
Βρυξέλλες εναντίον... Βρυξελλών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομες τις φοροαπαλλαγές του Βελγίου προς όφελος 35 πολυεθνικών, κρίνοντας πως στρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μάλιστα σε βάρος μικρότερων παικτών. Η Κομισιόν απέφυγε να κατονομάσει τις πολυεθνικές -καλώντας τη βελγική κυβέρνηση να το κάνει- αλλά επιβάλλει στο Βέλγιο να ανακτήσει 760 εκατ. ευρώ «διαφυγόντων» φόρων.
Βρυξέλλες εναντίον… Βρυξελλών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομες τις φοροαπαλλαγές του Βελγίου προς όφελος 35 πολυεθνικών, κρίνοντας πως στρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μάλιστα σε βάρος μικρότερων παικτών.
Η Κομισιόν απέφυγε να κατονομάσει τις πολυεθνικές -καλώντας τη βελγική κυβέρνηση να το κάνει- αλλά επιβάλλει στο Βέλγιο να ανακτήσει 760 εκατ. ευρώ «διαφυγόντων» φόρων.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε και επισήμως τη Δευτέρα η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ.
Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που «προσέφερε» το Βέλγιο μόνο σε λίγες εταιρείες «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό θέτοντας τις μικρότερες εταιρείες που δεν είναι πολυεθνικές σε δυσχερέστερη θέση», ανέφερε.
Η επίτροπος περιορίστηκε να πει ότι οι «περισσότερες» από τις εμπλεκόμενες εταιρείες ήταν ευρωπαϊκές, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.
Όπως σημειώνει το Reuters, η έρευνα της Κομισιόν για την υπόθεση του Βελγίου είναι μία μεταξύ των τελευταίων κινήσεων της Επιτροπής να αντιμετωπίσει συμφωνίες που έχουν κάνει κράτη-μέλη προς πολυεθνικές -με παραδείγματα την Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο, και εταρείες όπως η Fiat ή τα Starbucks.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παραπέμπονται για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες στην Κρήτη – Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ



