Πολυσέλιδη εξώδικη διαμαρτυρία κατέθεσε την Πέμπτη η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ για τημη απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού που κινδυνεύουν να παραγραφούν, ενώ οι συμβεβλημένοι γιατροί το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν και αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ- 184 Α 30.12.15) που αναγνωρίζει και επίσημα την παράταση των συμβάσεων εργασίαςτων γιατρών του ΕΟΠΥΥ για το β’ εξάμηνο του 2015 και για το νέο έτος.
Χωρίς τη νομοθετική ρύθμιση της παράτασης των συμβάσεων οι συμβεβλημένοι γιατροί κινδύνευαν να μείνουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που παρείχαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή της κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ολιγωρία και υποστηρίζοντας ότι τα μέλη τηςπαραμένουν απλήρωταγια όλο το β΄εξάμηνο του έτους που κλείνει, ενώ όλοι οι άλλοι πάροχοι του Οργανισμού έχουν πληρωθεί και το Σεπτέμβριο του 2015, πλην γιατρών.
Οι γιατροί απαιτούν την άμεση αποπληρωμή των επισκέψεων δύο μηνών (7ος και 8ος/2015) τον Ιανουάριο και την αποπληρωμή άλλων δύο μηνών (9ος και 10ος/2015) τον Φεβρουάριο και άμεση αποκατάσταση της χρηματικής ροής. Επίσης, ζητούνκανονικότητα πληρωμώντων ιατρικών πράξεων/εργαστηριακών εξετάσεων και προειδοποιούν ότιεφεξής θα επιδείξουνμηδενική ανοχή στις χρονικές δεσμεύσεις και στις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει την έκδοσητου ΦΕΚ 2816 Β’ κοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων «μνημείο υποβάθμισης της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, ταφόπλακα για την λειτουργία των διαγνωστικών εργαστηρίων και παράδοση της ΠρωτοβάθμιαςΦροντίδαςΥγείας σταμονοπωλιακά ‘super market’ υγείας».

Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ