
Αμερικανικό B-52 «πέταξε κατά λάθος» κοντά σε κινεζικό τεχνητό νησί
Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, πέταξε κατά λάθος σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τεχνητό κινεζικό νησί στο διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal.
Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, πέταξε κατά λάθος σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τεχνητό κινεζικό νησί στο διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal.
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ερευνούν γιατί ένα από τα δύο B-52, που βρίσκονταν σε αποστολή την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, πέταξε κοντύτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο στον ύφαλο Cuarteron, στα Νησιά Σπάρτλι, μια περιοχή όπου η Κίνα και οι γείτονές της (Φιλιππίνες, Μαλαισία, Βιετνάμ) έχουν ανταγωνιστικές εδαφικές διεκδικήσεις.
{{{ map }}}Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι κακές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να βρεθεί το αεροσκάφος εκτός πορείας και εντός των 12 ναυτικών μιλίων από το τεχνητό νησί που έχει δημιουργήσει η Κίνα με επιχωματώσεις.
Λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων, πολλά από αυτά τα νησιά έχουν εξοπλιστεί από την Κίνα με αντιαεροπορικά και άλλα οπλικά συστήματα.
Η Κίνα κατέθεσε επίσημη διπλωματική καταγγελία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, η οποία οδήγησε το Πεντάγωνο να εξετάσει το θέμα.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού έπλευσε εντός 12 ναυτικών μιλίων από ένα άλλο τεχνητό νησί στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι. Δύο αμερικανικά Β-52 πέταξαν επίσης κοντά στα νησιά τον περασμένο μήνα, αλλά δεν εισήλθαν στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων.
Σε αντίθεση με αυτές τις περιπολίες, η διαδρομή που ακολούθησε το Β-52 αυτή την εβδομάδα δεν είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. «Για την αποστολή αυτή, δεν υπήρχε πρόθεση να μπουν σε ακτίνα 12 ναυτικών μιλίων» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΖΑΟΝ – Παναθηναϊκός 1-3: Οι φιλοξενούμενες έκαναν την ανατροπή και είναι μια ανάσα από τον τίτλο
- Αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό (vid)
- Σιδηρόδρομος: Πόλεμος στους εργαζόμενους και αποκομμένη περιφέρεια – «Και μετά τις βελτιώσεις 25 χρόνια πίσω θα είμαστε»
- Οι ΗΠΑ κατέλαβαν πλοίο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό – Τραμπ: Του ανοίξαμε τρύπα στο μηχανοστάσιο
- Super League: Η βαθμολογία των playoffs μετά τις νίκες ΑΕΚ και Ολυμπιακού
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-2: Εξαιρετικοί οι «ερυθρόλευκοι» στη Λεωφόρο, έμειναν «ζωντανοί» για τον τίτλο! (vids)



