Στο 0,83% του ΑΕΠ οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2014
Το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα μας ανήλθε στο 0,83% το 2014, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (0,83% το 2014, 0,81% το 2013 και 0,70% το 2012), έναντι μέσου όρου 2% στην ΕΕ.
Το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα μας ανήλθε στο 0,83% το 2014, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (0,83% το 2014, 0,81% το 2013 και 0,70% το 2012), έναντι μέσου όρου 2% στην ΕΕ. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Τα στοιχεία απεστάλησαν από το ΕΚΤ στη Eurostat, στο πλαίσιο της τακτικής παραγωγής και έκδοσης των επίσημων στοιχείων για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, οι συνολικές δαπάνες για Ε&Α στην Ελλάδα το 2014 ήσαν 1.481,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση τα τελευταία χρόνια της κρατικής χρηματοδότησης δαπανών Ε&Α λόγω του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ της χώρας.
Η Ελλάδα με 0,83% βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Πρωτοπόρες είναι η Φινλανδία (3,17%), η Σουηδία (3,16%) και η Δανία (3,08%).
Ανά τομέα, οι δαπάνες Ε&Α του τομέα των επιχειρήσεων είναι 0,28% του ΑΕΠ, του κρατικού τομέα 0,22%, του τομέα τριτοβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 0,32% και του τομέα ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων 0,01%.Το 2014 καταγράφηκε αύξηση των δαπανών Ε&Α σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τον κρατικό τομέα.
Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης των δαπανών Ε&Α, η χρηματοδότηση που διατέθηκε από τις επιχειρήσεις ανήλθε σε 444,3 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα με το 2013), η χρηματοδότηση από το κράτος ανήλθε σε 786,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,6% σε σχέση με το 2013), ενώ η χρηματοδότηση από το εξωτερικό, με κύρια πηγή τα προγράμματα Ε&Α της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανήλθε σε 155,7 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2013).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συναγερμός στην Κυψέλη – Ύποπτο αντικείμενο στην οδό Αμοργού
- Δένδιας: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της – «Ουδένα απειλεί»
- Ισπανία: Στην «κατάψυξη» η χώρα – Θερμοκρασίες έως -8°C και πορτοκαλί συναγερμός
- «Φεύγει από την Αλ Ιτιχάντ ο Μιτάι»
- Γερμανία: Δεν θα συμμετάσχει για την ώρα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης στη Γάζα – Δηλώσεις ΥΠΕΞ
- Έκρηξη σε τζαμί στη Συρία: Αυξήθηκαν στους 8 οι νεκροί – Πολλοί τραυματίες
