Ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετικό αίτημα της ΝΔ.



Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58) του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, θέτει σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2, 3, 4, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, από το 21 έως και το 43 και το 55. Η ονομαστική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, όμως η διαδικασία καθυστέρησε λόγω αντιπαραθέσεων για τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Παππάς για το ΕΣΡ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου για τα ΜΜΕ, είπε ο υπουργός Επικρατείας Nίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ. Για τα μέλη του ΕΣΡ ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι η όποια αντικατάστασή τους, εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εδώ ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης νέων μελών της Αρχής, υποστήριξε ο κ. Παππάς.

Η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της επιχειρηματικότητας, αφού πρόκειται ουσιαστικά, για ένα προιόν, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

«Το θέμα είναι, συμπλήρωσε, αν συμφωνούν τα κόμματα ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, και λόγω του τεράστιου δανεισμού στα ΜΜΕ και για τους εργαζόμενους. Αυτό το νόημα θα είχε μία ψήφος για την αρχή του νομοσχεδίου» είπε. Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι τα κόμματα που το καταψηφίζουν θα δυσκολευθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θέλουν αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Ανικανότητα» να δημιουργήσει μια θετική προοπτική για το λαό και προσπάθεια να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά την απελπισία και την μιζέρια, καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι οι πολιτικές της επιλογές βλάπτουν σοβαρά τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, η κ. Γεννηματά απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως για να φύγει κάθε σκιά, ή ισχυρισμός, για υποστήριξη συμφερόντων και για την μέσω των ΜΜΕ παρέμβασή τους στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, θα πρέπει έστω και τώρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κόμματός της. «Γιατί αν θέλετε τη διαφάνεια και την νομιμότητα, τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενότατο συνεργάτη σας να καθορίζει αυθαίρετα, τον αριθμό των αδειών» είπε επισημαίνοντας πως «όλοι κατανοούν ότι αυτή η διάταξη δημιουργεί μια θερμοκοιτίδα διαπλοκής. Αυτή η διάταξη κολάζει και Παπά».

Ακόμη, είπε προς την κυβέρνηση ότι χάνει άλλη μία ευκαιρία «να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση» καθώς δεν προχώρησε στις αναγκαίες βελτιώσεις και αλλαγές κι έτσι δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί ευρύτατη πλειοψηφία.

«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα και όχι ένα νέο καθεστώς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού «δεν πολεμάς τη διαπλοκή, δίνοντας όλη την εξουσία για τις τηλεοπτικές άδειες σε έναν υπουργό» και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί με αυτόν τον νόμο τον ρόλο του τροχονόμου της διαπλοκής και προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς που έκαναν και αρκετοί από τους προκατόχους του. Προσπαθεί να ελέγξει τη διαπλοκή προς όφελός του ή έστω προς όφελος της κυβέρνησης του».

«Ο νόμος είναι διάτρητος εκτός και αν ο υπουργός θέλει να μην εφαρμοστεί και να πάρει αναβολή του χάος», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή.

Παράλληλα ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, έπρεπε να είναι να μπει τάξη και να ισχύσει ο πλουραλισμός στα κανάλια, να δίνει φωνή σε όλους και όλοι να έχουν ισότιμη μεταχείριση από τα κανάλια. «Ούτε εκεί ο νόμος αναφέρει τίποτα. Αγνοεί τις παλαιότερες εταιρίες και λέει μόνο για νέες εταιρίες. Αυτό μπορεί να λειτουργεί και σαν συγχωροχάρτι», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Οι κοινποβουλευτικοί εκπρόσωποι

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν τις αντιθέσεις τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου, εστιάζοντας στον αριθμό των αδειών προς δημοπράτηση και τις υπεραρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας. Επέμειναν στην ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του ΕΣΡ ως διαμορφωτή του τηλεοπτικού τοπίου και εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εφαρμογή τελικά του νομοσχεδίου στην πραγματική αγορά.

Η συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και δεν είναι το μόνο μέτρο, η μόνη παρέμβαση όσον αφορά τον τομέα των καναλιών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα της εισαγωγής και της πληρωμής, καταβολής του φόρου διαφημίσεων, το θέμα της βεβαίωσης και καταβολής των τελών για τη χρήση των συχνοτήτων, ο έλεγχος των καναλιών από τις επιθεωρήσεις εργασίας και ο φορολογικός έλεγχος αλλά και η διαδικασία της αδειοδότησης που εισάγεται σήμερα αποτελούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής προς την πρώτη βασική συνταγματική υποχρέωση που έχει με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος». Επίσης, αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα, τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, δεν εφαρμοζόταν το Σύνταγμα όσον αφορά τον έλεγχο των καναλιών. Και κανείς δεν έχει απολογηθεί στον συντακτικό νομοθέτη, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του σήματος των καναλιών στις ακριτικές περιοχές της χώρας για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενώ για το νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση σπατάλησε την ενέργειά της μόνο για τους ισχυρούς του χρήματος και όχι για τον λαό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τις δημοπρασίες, ζητώντας τροποποιήσεις για να εκφράσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τη στήριξή της στο νομοσχέδιο. Επίσης, δήλωσε ότι το ν/σ θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο να εφαρμοστεί και την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τη στελέχωση του ΕΣΡ. Για την τροπολογία του υπουργού Παιδείας είπε ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αδειών, σημείο στο οποίο επικεντρώνουν την κριτική τα άλλα κόμματα, αλλά σε ποιους ανήκουν οι άδειες. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, οι άδειες θα συνεχίσουν να ανήκουν στους εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες «και αυτό είναι που πρέπει να ανατραπεί» όπως σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, πάνω σε λάθος μοντέλο, λέγοντας πως μόνο ισχυροί θεσμοί μπορούν να σταθούν απέναντι στη διαπλοκή και όχι ένας υπουργός. Αν διέθεταν την κατάλληλη κοινοβουλευτική δύναμη θα ζητούσαν ονομαστική ψηφοφορία σημείωσε, ενώ συμφωνεί το Ποτάμι με τη βάση εξυγίανσης των ΜΜΕ αλλά με την αναβάθμιση του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ. Είπε ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει την τροπολογία του κ. Φίλη και επανέλαβε ότι χρειάζεται θεσμική θωράκιση για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι ο νόμος δεν προβλέπει ότι θα υπάρχουν δύο κανάλια στη Θράκη ή σε άλλη Περιφέρεια. «Για τις ακριτικές περιοχές της χώρας το προηγούμενο καθεστώς ήταν έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη δήθεν ανεξάρτητη ΕΕΤΤ, με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους επένδυσης για πάροχο περιεχομένου για την ανάδειξη της DIGEA και της αύξησης του κόστους για τα κανάλια» σημείωσε. «Αν θέλατε να είχατε κάλυψη στις ευαίσθητες περιοχές, οφείλατε να τηρήσετε τη μελέτη του υπουργείου» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αθ.Παπαχριστόπουλος επισήμανε ότι κανάλια έπαιξαν βρώμικο ρόλο στο Χρηματιστήριο, στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, για την αποκλειστικότητα της DIGEA. Μίλησε επίσης, για τις δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω στις εκλογές, για το δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων που έπαιζαν τα κανάλια τρομοκρατώντας τους πολίτες και είπε ότι η σημερινή Βουλή οφείλει να δώσει δείγμα γραφής για την εξυγίανση του τοπίου στα ΜΜΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς, είπε ότι ο Φρ. Ολάντ είπε ότι βρισκόμαστε στο λίκνο της Δημοκρατίας, αλλά η χώρα βρίσκεται σε ηθική και οικονομική κρίση. Δυστυχώς, είπε, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή μας τοποθετεί σε αυτή τη θέση, τόνισε ο κ. Καρράς. Για το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι δεν λύνει σειρά ζητημάτων, κρατώντας επιφυλάξεις για το κόμμα του, ενώ πρότεινε για τη διευκόλυνση των περιφερειακών καναλιών, να τους δοθεί η δυνατότητα σταδιακής χρηματικής καταβολής για τις άδειες, υπό τον όρο εγγυητικών επιστολών, για να μην βγουν εκτός του τηλεοπτικού τοπίου.

Καταγγελίες Καμμένου και αντιδράσεις

Καταθέτοντας στη Βουλή, προεκλογικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μικρή και τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι κανάλια σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων επηρέασαν την κοινή γνώμη.

Ο κ. Καμμένος παρέθεσε σχόλια δημοσιογράφων που, όπως είπε, θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του ΕΣΡ, ενώ κατηγόρησε και επιχειρηματία που είναι ιδιοκτήτης διαδικτυακού ΜΜΕ, ότι εξαπολύει εναντίον του απειλές και κάνει «πόλεμο» στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Καμμένος κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να προσθέσει στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ διάταξη σύμφωνα με την οποία «άτομα που θέλουν να εμπλακούν στη μετοχική σύνθεση δεν μπορεί να είναι καταδικασμένοι ή να διώκονται για συκοφαντική δυσφήμιση και εκβίαση».

Οι αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Το θέμα ξεκίνησε με τον κ. Κοντονή και τερμάτισε με τον κ. Καμμένο. Η κυβέρνηση λέει ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο για να βάλει τάξη στις αδειοδοτήσεις. Από αυτά που είπαν, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι το φέρνει για να βάλει τάξη στο χώρο της Ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους», τόνισε η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ).

Οι αναφορές αυτές της κ. Βούλτεψη πυροδότησαν το κλίμα με τον κ. Καμμένο και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης αυτή τη φορά, να αντιδρούν έντονα.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ