Κατηγορίες κατά πρώην προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απήγγειλε αμερικανός εισαγγελέας, σε ένα σκάνδαλο που πλήττει τον διεθνή Οργανισμό.

Ο εισαγγελέας Πριτ Μπχαράρα είπε την Τρίτη ότι ο πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τζον Ας, πούλησε τον εαυτό του και τον Οργανισμό στη διάρκεια της θητείας του από το 2013 έως το 2014. Ο Μπχαράρα είχε, επίσης, υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Αντίγκουα και της Μπαρμπούντα στον ΟΗΕ.

Ο Ας κατηγορείται ότι έλαβε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον κινέζου μεγιστάνα των ακινήτων και άλλων τεσσάρων ατόμων.

Ο εισαγγελέας είπε ότι οι κατηγορίες δείχνουν ότι «ο καρκίνος της διαφθοράς που πλήττει πολλές τοπικές και κρατικές κυβερνήσεις, πλήττει και τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλα άτομα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ερευνούν εάν η διαφθορά είναι καθημερινό φαινόμενο στον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σημειώνει ότι ο Μπαν Γκι-μουν είναι «σοκαρισμένος και πολύ ταραγμένος» από τους ισχυρισμούς για τον Τζον Ας. Σύμφωνα με τον Στεφάν Ντούτζαριτς οι κατηγορίες αφορούν την ακεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών και -απαντώντας στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα- σημείωσε: «Η διαφθορά δεν είναι καθημερινό φαινόμενο στον ΟΗΕ».

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν οι αμερικανικές αρχές επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του ΟΗΕ, τότε αυτή θα συνεργαστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ