Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Πίσω στο μαγγανοπήγαδο

Κάτι μου υπενθύμισε τις προάλλες έναν λόγο που έγραψε σχεδόν 1900 χρόνια πριν ένας πλέον ξεχασμένος συγγραφέας της αρχαιότητας


Κάτι μου υπενθύμισε τις προάλλες έναν λόγο που έγραψε σχεδόν 1900 χρόνια πριν ένας πλέον ξεχασμένος συγγραφέας της αρχαιότητας:

Αφότου σηκώθηκα γύρω στην πρώτη ώρα της ημέρας λόγω της αρρώστιας του σώματος και του αέρα, που ήταν πολύ ψυχρός εξαιτίας της αυγής και έμοιαζε πολύ με το φθινόπωρο αν και ήταν μεσοκαλόκαιρο, επιμελήθηκα τις ανάγκες μου και προσευχήθηκα. Έπειτα ανέβηκα στο άρμα μου και έκανα μερικούς γύρους στον ιππόδρομο, με τα άλογά μου να καλπάζουν όσο πιο ήρεμα και άνετα μπορούσαν. Και μετά, πήγα βόλτα και αναπαύτηκα για λίγο χρόνο. Έπειτα άλειψα το κορμί μου, πλύθηκα και έφαγα λίγο φαΐ. Τελικά, βολεύτηκα και άρχισα να διαβάζω κάποιες τραγωδίες.

[η δική μου μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά]


Ο Δίων ο Χρυσόστομος έζησε στην Προύσα της Βιθυνίας τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Φιλόσοφος, ρήτορας και συγγραφέας, μας άφησε 78 λόγους για διαφορετικά θέματα. Διάβασα τον 52ο λόγο πολλά χρόνια πριν, όταν έγραφα ένα άρθρο για τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλέους. Τον ερωτεύτηκα ακαριαία, όχι τόσο για την (σημαντική) πληροφορία που μας δίνει για τις αρχαίες τραγωδίες για τον Φιλοκτήτη τον ίδιο, αλλά για την εισαγωγή αυτή στην οποία απεικονίζεται η καθημερινότητα ενός διανοουμένου της εποχής της δεύτερης σοφιστικής.

Με την επιστροφή στα σχολεία και σε λίγο στα πανεπιστήμια, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι των Ελλήνων και του διπλωματικού σώματος έχουν τελειώσει τις διακοπές τους και αντιμετωπίζουν πλέον το σκληρό φως της πραγματικότητας. Λόγω της παραίτησης της κυβέρνησης Τσίπρα, οι δικές μου διακοπές ήταν σύντομες και φαίνεται ότι έλαβαν χώρα πολύν χρόνο πριν. Φέτος κατευθυνθήκαμε προς τα Επτάνησα, όπου περάσαμε την πρώτη βδομάδα στην Κεφαλονιά (κοντά στη Σάμη) και την δεύτερη στην Ιθάκη (ψηλά πάνω από τον Όρμο Δεξά). Γοητευτήκαμε και από τις δυο επιλογές. Ανακαλύψαμε, βέβαια, υπέροχες παραλίες στον Μύρτο, τον Αντίσαμο, το Φιλιατρό και την Πόλη. Εξερευνήσαμε ωραία θέρετρα στον Άσσο, το Φισκάρδο, το Κιόνι και το Βαθύ. Και δοκιμάσαμε παντού νόστιμα ψάρια (τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς καλλιεργούν το λαβράκι και την τσιπούρα στην περιοχή αυτή http://kefish.gr) και κρασιά υψηλής ποιότητας (π.χ. την περίφημη ρομπόλα Κεφαλονιάς).

Για μένα η ομορφιά της Ελλάδας και η ευγένεια του ελληνικού λαού παραμένουν αμείωτες μετά από τόσα πολλά έτη περιηγήσεων εδώ. Κι οι μεγαλύτερες χαρές παραμένουν οι απλούστερες: η ηρεμία, η γαλήνη και η χαλάρωση, η αφοσίωση στην ελληνική ομορφιά, η ευκαιρία να αφιερωθώ σε μυθιστορήματα και την ποίηση, τον κόσμο της φαντασίας και των ράθυμων μεσημεριανών ρεμβασμών, και βέβαια την αργή και προσεκτική απόκτηση ενός αξιοπρεπούς μαυρίσματος.


Πίσω στην Αθήνα πλέον, έχω συνέχεια στο μυαλό μου τις προκλήσεις που ξετυλίγονται μπροστά μας το φθινόπωρο. Η Κυβέρνηση στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των ελληνικών εκλογών, όχι μόνο στα πολιτικά θέματα αλλά και για το αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία – καθώς και για το συνταρακτικό μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη. Στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας θα έχουμε νέους υπουργούς να γνωρίσουμε ή παλιούς υπουργούς που έχουν διοριστεί σε νέες θέσεις. Θα ασχοληθούμε επίσης με την προώθηση των θέσεων της Βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από το Βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή μας στην ΕΕ, το οποίο πρέπει να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2017.

Αλλ’ ενώ κάνω και υλοποιώ τα σχέδια μου για το φθινόπωρο, προσπαθώ ταυτόχρονα να μην ξεχάσω την εισαγωγή του 52ου λόγου του Δίωνα του Χρυσοστόμου, με το πολύτιμό του μήνυμα για την σπουδαιότητα μιας καθημερινής ρουτίνας που τροφοδοτεί το σώμα, την ψυχή και το μυαλό. Η προσεκτική καλλιέργεια του κάθε στοιχείου των σωματικών, πνευματικών και διανοητικών μας χαρακτηριστικών είναι κάτι περισσότερο από ένα ιδανικό: αποτελεί μια αναγκαιότητα – κι ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσουμε τις αναμνήσεις μας από τις λαμπρές, διαυγείς ημέρες του ελληνικού θέρους στο φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έχω μερικές ιδέες για το πώς θα επιχειρήσω να το κάνω αυτό. Αν το καταφέρω τις επόμενες βδομάδες, θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή. Εν τω μεταξύ, σας εύχομαι καλή επιστροφή, καλό φθινόπωρο.

Τζων Κίττμερ
13 Σεπτεμβρίου 2015

Τζων Κίττμερ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024