Έρχονται άμεσα αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας
Αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και στο ποινολόγιο της εφορίας δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς. Οι σχετικές παρεμβάσεις εξετάστηκαν χθες σε συνάντηση στελεχών της φορολογικής διοικήσεως με αξιωματούχους των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.
Αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και στο ποινολόγιο της εφορίας δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς. Οι σχετικές παρεμβάσεις εξετάστηκαν χθες σε συνάντηση στελεχών της φορολογικής διοικήσεως με αξιωματούχους των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται πιο ρεαλιστικά πρόστιμα, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή τους, αλλά και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τους μικρούς φοροφυγάδες, στους οποίους το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλότερο. Πρόταση των θεσμών, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το εάν θα γίνει αποδεκτή, είναι η αύξηση των προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων.
Πάντως επί τούτου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκφράσει προβληματισμό για το ότι από τα πρόστιμα που βεβαιώνει το ΣΔΟΕ σε επιτόπιους ελέγχους ελάχιστα εισπράττονται και τα υπόλοιπα εγγράφονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, διογκώνοντας έτσι τα υπερήμερα χρέη προς το Δημόσιο.
Στόχος της ΓΓΔΕ είναι να ελαχιστοποιήσει πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για καθυστερήσεις στην απόδοση παρακρατούμενων φόρου εντός της νόμιμης προθεσμίας, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο διπλασιασμός του φόρου δεν συνάδει ούτε με την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ούτε είναι δίκαιος.
Θ.Κ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Ο Μπρούκλιν καταγγέλει τους Μπέκαμ για «χειραγώγηση, ταπείνωση, απληστία» – «Δεν είναι οικογένεια, είναι πολυεθνική»
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης

