Τροχοπέδη στις γαλλικές ιδιωτικοποιήσεις η βουτιά στις διεθνείς αγορές
Η αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει θέσει.
Η αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει θέσει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γαλλία σχεδιάζει να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους 4 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε εταιρείες. Τώρα όμως τα σχέδια αυτά μπορεί να κινδυνεύσουν λόγω των χρηματιστηριακών εξελίξεων.
Παρά τη θετική πορεία στις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Γαλλίας CAC 40 αντιμετωπίζει κλυδωνισμούς. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποχωρήσει κατά 19% εξαιτίας της πτώσης στις διεθνείς αγορές οι οποίες δέχτηκαν πλήγμα λόγω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Κίνας και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο δείκτης CAC, στη διαμόρφωση του οποίου συμμετέχουν εταιρείες όπως η Orange SA, η Engie SA και η Electricite de France – όπου έχει σημαντικά ποσοστά το γαλλικό Δημόσιο – βρίσκεται σήμερα 14% πιο χαμηλά από τα υψηλά επίπεδα που είχε καταγράψει τον Απρίλιο.
Η αξία συμμετοχών της Γαλλίας σε εισηγμένες εταιρείες τον τελευταίο μήνα έχει υποχωρήσει κατά 12 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται σήμερα στα 70 δισ. σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η ειδική κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται τις συμμετοχές αυτές έχει ποσοστά σε 77 εταιρείες από τις οποίες οι 13 είναι εισηγμένες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τραμπ μιλάει για «πολύ πιθανή» συμφωνία με το Ιράν και εκτοξεύει τους δείκτες στις αγορές
- Ουκρανία: Ο Γουίτκοφ θα έχει συνομιλίες με τον Ουμέροφ στο Μαϊάμι, σύμφωνα με ΜΜΕ
- Το Ελ Σαλβαδόρ κατέγραψε το 2025 τη μαζικότερη φυγή δημοσιογράφων μετά τον εμφύλιο πόλεμο
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζει «φυτώριο» τρομοκρατίας την Ευρώπη και επιτίθεται στις αριστερές δυνάμεις της
- Μεξικό: Οι δολοφονίες δημοσιογράφων σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2025
- Μέση Ανατολή: Μπαχρέιν και ΗΑΕ ζητούν από το ΣΑ του ΟΗΕ αποφασιστική απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν