Για το Spiegel ο Σόιμπλε είναι ο σκιώδης καγκελάριος του πόνου
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιαζόταν ως βαθιά ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης στο Der Spiegel ο Γιάκομπ Όγκσταϊν. Και εξηγεί ότι ο Σόιμπλε δεν άλλαξε γνώμη, απλώς επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη αλλά υπό γερμανική κυριαρχία.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιαζόταν ως βαθιά ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης στο Der Spiegel ο Γιάκομπ Όγκσταϊν. Και εξηγεί ότι ο Σόιμπλε δεν άλλαξε γνώμη, απλώς επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη αλλά υπό γερμανική κυριαρχία.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ταυτόχρονα ο πιο αγαπητός πολιτικός στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο πιο μισητός, στο εξωτερικό, επισημαίνει ο Όγκσταϊν, ρίχνοντας από την πρώτη θέση την καγκελάριο Μέρκελ.
Όταν ο γερμανός υπουργός απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αυτό αποτέλεσε μια αλλαγή πορείας, όχι μόνο για τη δημοφιλία του, αλλά και για τον γερμανικό ρόλο στην Ευρώπη, εξηγεί ο αρθρογράφος.
Αν η πορεία του Σόιμπλε από βαθιά ευρωπαϊστή σε έναν άνθρωπο που εκτοξεύει απειλές είναι και η πορεία της Γερμανίας, τότε αυτό είναι άσχημα νέα τόσο για το Βερολίνο όσο και για την Ευρώπη, συνεχίζει.
Ο Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρός όσο σήμερα, εκτιμά. «Δεν έχει να χάσει τίποτε και έχει ζήσει τα πάντα. Θεωρείται σκιώδης καγκελάριος, όμως είναι ένας σκιώδης καγκελάριος του πόνου.»
Αν και στο παρελθόν έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του στην καγκελάριο, τώρα φαίνεται να μην είναι καθόλου πιστός. Επέμεινε για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρόλο που η Μέρκελ είχε λάβει μια διαφορετική απόφαση, σημειώνει ο Όγκσταϊν.
Ο λόγος: Ο Σόιμπλε κατευθύνει το ευρωπαϊκό μέλλον προς μια άλλη πορεία από αυτή της Μέρκελ, αλλά και του Χέλμουτ Κολ, εξηγεί ο Όγκσταϊν.
«Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για την πρόοδο της Ευρώπης, όμως πρόκειται για μια άλλη Ευρώπη, μια γερμανική» καταλήγει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπέτις – Σεβίλλη 2-2: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Ανδαλουσίας
- Ρωσία: Το κλείσιμο του Ορμούζ θα δημιουργήσει ανισορροπίες στις αγορές πετρελαίου και αερίου
- Η Κάρα Ντελεβίν πιστεύει ότι «ο αλγόριθμος των social media δεν έχει καλές προθέσεις»
- Ιράν: Μέσω Αζερμπαϊτζάν εγκαταλείπουν τη χώρα 500 Ρώσοι
- ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν
- Επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Ντουμπάι
