Αρχαίος δρόμος αποκαλύφθηκε στην παραλία του Μεγάλου Καβουριού
Τμήμα αρχαίας αμαξιτής οδού, μήκους 300 μέτρων, έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου στη Βουλιαγμένη. Ο δρόμος πρέπει να συνέδεε τον αρχαίο δήμο των Αιξωνιδών Αλών, ο οποίος αντιστοιχεί στη σημερινή Βούλα και Βουλιαγμένη, με το παραλιακό μέτωπο όπου βρισκόταν το λιμάνι.
Τμήμα αρχαίας αμαξιτής οδού, μήκους 300 μέτρων, έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου στη
Βουλιαγμένη.
Η πορεία της οδού, η οποία βρέθηκε στην περιοχή ανάμεσα στον παραλιακό πεζόδρομο και την οδό Καβουρίου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος συνέδεε τον αρχαίο δήμο των Αιξωνιδών Αλών, ο οποίος αντιστοιχεί στη σημερινή Βούλα και Βουλιαγμένη, με το παραλιακό μέτωπο όπου βρισκόταν το λιμάνι.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, τα κεραμικά θραύσματα και τα νομίσματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή δείχνουν ότι ο δρόμος παρέμενε σε χρήση όλη τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ.
Στην πορεία του προς τα ανατολικά, ο δρόμος πιθανότατα διασταυρώνονταν με την «Αστική Οδό» που συνέδεε την Αθήνα με το Σούνιο. Η κεντρική αυτή αρτηρία των παράλιων δήμων Αλιμούντος, Ευωνύμου, Αιξωνής και Αιξωνίδων Αλών έχει ανασκαφεί τμηματικά.
Στην περιοχή της Βούλας η Αστική Οδός έχει εντοπιστεί και ερευνηθεί κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Βάρης στην περιοχή Πηγαδάκια. Η Αστική Οδός συναντούσε και την αρχαία παραλιακή οδό που ακολουθούσε την ακτή από το Φάληρο ως τη Βούλα.
Οι εργασίες στο Καβούρι ξεκίνησαν αρχικά στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Διάφορες Κατασκευές και Αναπλάσεις στην περιοχή Μεγάλου Καβουρίου Βουλιαγμένης» και στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκαν από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, η προσφορά του οποίου έδωσε στην υπηρεσία την ευκαιρία να ολοκληρώσει την έρευνα και να μετατρέψει την παραλία του Μεγάλου Καβουριού σε αρχαιολογικό πάρκο.
Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων (πρώην ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και έγιναν με την επίβλεψη της αρμόδιας για την περιοχή αρχαιολόγου κ. Μ. Γιαμαλίδη και τη συνεργασία των αρχαιολόγων Ι. Εβρενόπουλου και Κ. Νταϊφά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βολιβία: Πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων με φόντο τη σοβαρή οικονομική κρίση
- Ιράν: Η Κίνα ζητά από το Πακιστάν να εντατικοποιήσει τη μεσολάβησή του για να τερματιστεί ο πόλεμος
- Αργεντινή: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου
- Βενεζουέλα: Εμφανίζεται ως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ σε χάρτη που ανάρτησε ο Τραμπ (εικόνα)
- Ιράν: Και η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε επιθέσεις τον Μάρτιο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας
- Νότια Αφρική: Απομακρύνονται εσπευσμένα 300 υπήκοοι Γκάνας έπειτα από επεισόδια ξενοφοβικής βίας
- Ισημερινός: Δολοφόνησαν γυναίκα δικαστή – Είχε δεχτεί απειλές
- Λίβανος: 13 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Αναμεσά τους παιδί, γυναίκα και 2 διασώστες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 13.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-16834998-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442