ΝΔ: Ευθεία πολιτική παρέμβαση η πρωτοβουλία της Β.Θάνου
Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η κίνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου να στείλει επιστολή στους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων των χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με το δημοψήφισμα. «Πρόκειται για ευθεία πολιτική παρέμβαση, αδιανόητη για πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διάκριση των εξουσιών» αναφέρει η ΝΔ.
Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η κίνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου να στείλει επιστολή στους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων των χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με το δημοψήφισμα. «Πρόκειται για ευθεία πολιτική παρέμβαση, αδιανόητη για Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διάκριση των εξουσιών» αναφέρει η ΝΔ.
Στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σημειώνει: «Όταν στις 29 Ιουνίου αναφερθήκαμε στη μεταμεσονύκτια τοποθέτηση της κ. Θάνου στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, κατά παράβαση της σειράς αρχαιότητας, θέσαμε στην κρίση του Ελληνικού λαού την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που για ευνόητους λόγους παράκαμψε αρχαιότερους και άριστους Αντιπροέδρους, οι οποίοι, αποδεδειγμένα, προστάτεψαν το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.
» Ούτε ο πιο απαισιόδοξος θα μπορούσε να προβλέψει τη συνέχεια. Αναφερόμαστε στην επιστολή της κας Θάνου που χθες απέστειλε στους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων των χωρών-μελών της ΕΕ, με την οποία, υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική και τη φρασεολογία της κυβέρνησης, που την τοποθέτησε στη θέση αυτή, ερμηνεύει με ‘αμεροληψία’ και ‘αντικειμενικότητα’ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και εκφέρει άποψη επί της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
» Επιπλέον, φαίνεται ότι αγνοεί ότι είναι και μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 100 του Συντάγματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, ελέγχει το κύρος και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Πρόκειται για ευθεία πολιτική παρέμβαση, αδιανόητη για Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διάκριση των εξουσιών.
» Η κ. Θάνου λησμονεί πως δεν απευθύνεται στους Ευρωπαίους συναδέλφους της ως Πρόεδρος Δικαστικής Ένωσης, αλλά ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και, συνεπώς, η δημόσια έκφραση της θέσης της επί πολιτικών ζητημάτων, όχι μόνο εκφεύγει του θεσμικού της ρόλου, αλλά και εγείρει ερωτήματα για την αμεροληψία της, εκτός και αν θεωρεί ότι βρίσκεται σε σχέση ιεραρχικής υπαλληλικής εξάρτησης από αυτούς που την επέλεξαν.»
Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν θέση αν, κατά την άποψή τους, η πιο πάνω ενέργεια της κ. Θάνου, είναι σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών του Κράτους και το θεσμικό ρόλο του Προέδρου του Αρείου Πάγου.
«Αν θεωρούν πως είναι, ο λαός οφείλει να γνωρίζει πώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την εφαρμογή του Συντάγματος. Αν όχι, οφείλουν άμεσα να καταδικάσουν αυτό το θεσμικό ατόπημα που προσβάλει τη δικαστική Ιστορία της χώρας» καταλήγει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σπουδαίο επίτευγμα από τον Λουίς Ενρίκε: Μπήκε στο κλαμπ προπονητών με τα περισσότερα Champions League (vids)
- Περιπέτεια για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο – Ένιωσε αδιαθεσία την ώρα της Λειτουργίας στην Καλαμαριά
- Τσουκαλάς: Έχουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά αγκαλιά με τα συμφέροντα προς όφελος της ολιγαρχίας
- Κάσος: Σεισμός 3,5 βαθμών Ρίχτερ το μεσημέρι της Κυριακής
- Γιατί ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο ελληνικό πόλο
- Η Τζένιφερ Λόπεζ τολμά ένα στράπλες φόρεμα Versace του 2004 και αφήνεται στην οπτική ψευδαίσθηση

