Ως «γορίλες» αναγνωρίστηκαν μαύροι σε φωτογραφίες από το Google Photos
Σε ένα «σοκαριστικό» λάθος αποδίδει η Google το γεγονός ότι η εφαρμογή οργάνωσης φωτογραφιών της απέδωσε την ετικέτα «γορίλας» σε σειρά φωτογραφιών ζευγαριού μαύρων.
Σε ένα «σοκαριστικό» λάθος αποδίδει η Google το γεγονός ότι η εφαρμογή οργάνωσης φωτογραφιών της, Google Photos, απέδωσε την ετικέτα «γορίλας» σε σειρά φωτογραφιών ζευγαριού μαύρων.
Το Google Photos επιχειρεί να αποδώσει ετικέτες στις φωτογραφίες, με βάση ετικέτες που έχουν αποδοθεί στο παρελθόν σε «παρόμοιες» φωτογραφίες. Όσο περισσότερες ετικέτες/φωτογραφίες έχει αποδώσει με επιτυχία τόσο βελτιώνεται η επιχείρηση αυτόματος ομαδοποίησης των φωτογραφιών.
Στην περίπτωση όμως του νεαρού ζευγαριού, η εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης απέτυχε κάνοντας πάταγο στο Twitter. Ο Jacky Alcine, νεαρός μαύρος άνδρας από την Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι προγραμματιστής και εμφανιζόταν στις επίμαχες φωτογραφίες με την ετικέτα «γορίλας», ήταν εκείνος που ανέφερε το γεγονός στην Google.
Η εταιρεία απάντησε διά στόματος του αρχιμηχανικού της Yonatan Zunger λέγοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν απολύτως απαράδεκτο -«This is 100% not OK». Ο κος Zunger δήλωσε ότι η Google λαμβάνει ήδη μέτρα για να μην επαναληφθεί το «bug που απεύχεσαι να δεις να εμφανίζεται». Θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε την αναγνώριση στις φωτογραφίες, αλλά και τις λεκτικές επιλογές όταν αφορούν σε ανθρώπους, καθώς και να βελτιώσουμε την αναγνώριση ανθρώπων με σκούρο χρώμα δέρματος, δεσμεύτηκε ο Zunger.
Πάντως, το γεγονός έδωσε νέα ώθηση στην δημόσια συζήτηση για τον ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο της σφαγής με εννέα νεκρούς μέσα σε ιστορική εκκλησία της κοινότητας των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.
Το hashtag που συγκεντρώνει πλήθος μηνυμάτων τώρα στο Twitter είναι #GoogleGoneWrong
In.gr Τεχνολογία
- Πέθανε ο ηθοποιός Τσακ Νόρις
- Εφοδος του ελληνικού FBI στην επιχείρηση γνωστού γκαλερίστα
- CNBC: Δέκα επαγγέλματα που οι γυναίκες υπερτερούν έναντι των ανδρών
- Με μία αγωνιστική τιμωρήθηκε ο Φουρνιέ και χάνει Παναθηναϊκό
- Κώστας Νικούλι: Το bullying στο σχολείο, οι Αθώοι και στο βάθος η Επίδαυρος
- «Πυρά» κομμάτων για την αοριστολογία Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του πολέμου
