Τελικά τα καγκουρό είναι αριστερόχειρα
Παρατηρήσεις σε άγρια καγκουρό στην Αυστραλία δείχνουν να διαψεύδουν την ιδέα ότι η δεξιοχειρία και η αριστεροχειρία είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου και των πρωτευόντων θηλαστικών.
Παρατηρήσεις σε άγρια καγκουρό στην Αυστραλία δείχνουν να διαψεύδουν την ιδέα ότι η δεξιοχειρία και η αριστεροχειρία είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου και των πρωτευόντων θηλαστικών.
Έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology διαπιστώνει ότι δύο είδη δίποδων καγκουρό προτιμούν να χρησιμοποιούν το αριστερό μπροστινό πόδι για να πιάνουν την τροφή, να καθαρίζουν τη μουσούδα, να λυγίζουν κλαδιά ή άλλες δραστηριότητες.
Η προτίμηση που δείχνουν στο ένα άκρο είναι συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται στον άνθρωπο, αναφέρει η ομάδα του Γέγκορ Μαλάσιτσεφ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.
Εξίσου «αριστερόποδο» φαίνεται ότι είναι και ένα είδος μακρύποδα, στενού συγγενή των καγκουρό, ο οποίος περπατά κι αυτός στα δύο πόδια, ενώ αντίθετα τα δενδρόβια καγκουρό της Αυστραλίας και της Τασμανίας δεν δείχνουν να έχουν προτίμηση.
Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, λένε οι ερευνητές, καθώς στον εγκέφαλο των μαρσιποφόρων θηλαστικών δεν υπάρχει η γέφυρα που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα καταρρίπτει την ιδέα ότι η προτίμηση για το ένα από τα δύο μπροστινά άκρα εξελίχθηκε μόνο στα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος και ο χιμπατζής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ακρίβεια ψαλιδίζει τις αυξήσεις μισθών
- Ο σκύλος της φυλής Μαλαμούτ της Αλάσκας: Αγέρωχος, ρωμαλέος, δοσμένος στην οικογένειά του
- Καιρός: Η ανάλυση Κολυδά για το πρώτο 10ήμερο του μήνα
- Ευεξία: Η νέα μανία βγάζει τα πειραματικά φάρμακα από το εργαστήριο
- «Παρών» στο Elimination Chamber ο Αντετοκούνμπο (vid)
- Ρόμπερτ Καραντάιν: Το επίσημο πόρισμα για τα αίτια του θανάτου του





