Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τα άτομα με εξασθενημένη όσφρηση
Με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνδέουν αμερικανοί ερευνητές την εξασθενημένη όσφρηση κατά την τρίτη ηλικία, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Neurology.
Με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνδέουν αμερικανοί ερευνητές την εξασθενημένη όσφρηση κατά την τρίτη ηλικία, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Neurology.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής – Νευρολογίας Νταβανγκέρε Ντεβανάντ, μελέτησαν 1.169 ηλικιωμένα άτομα σε βάθος τετραετίας.
Όπως διαπιστώθηκε, η θνησιμότητα, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν 45% μεταξύ όσων είχαν τη χειρότερη επίδοση σε τεστ όσφρησης που περιλάμβανε 40 διαφορετικές μυρωδιές. Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόνο 18% μεταξύ όσων είχαν την καλύτερη όσφρηση.
«Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για τα άτομα που έχουν εξασθενημένη όσφρηση και είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν την μικρότερη οσφρητική ικανότητα» επισημαίνει ο Δρ Ντεβανάντ.
Ωστόσο ανακύπτει το ερώτημα αν κάτι ανάλογο συμβαίνει στους νέους και στους μεσήλικες, κατά πόσο δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, σε περίπτωση που δεν έχουν καλή όσφρηση.
Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λειτουργικότητα της όσφρησης μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα δείκτη πρόγνωση της υγείας του ατόμου, αλλά και του προσδόκιμου ζωής του.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου
- Τσιτσιπάς: Η απονομή του τροπαίου στο Γκστάαντ και η ατάκα για την… αγελάδα (vid)
- Το smartphone καταστρέφει τους αντίχειρές σας – Να πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
- «Μολυσμένη μητέρα» – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν σβήνει την ίδια του τη μάνα από την ιστορία της Βόρειας Κορέας
- Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Οι 13 τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)






































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442