«Συναναστρεφόμουν με γυναίκες και δούλευα μέσα μου καιρό το θέμα, έχοντας κάνει και η ίδια την αυτοκριτική μου. Με ενδιέφερε ο ψυχισμός της γυναίκας και άρχισα να δημιουργώ το έργο» εξηγεί στο in.gr η κ. Γιάννα Αλαμάνου, ιδιοκτήτρια του Πολυχώρου Καβείρια και εμπνεύστρια της ιδέας της χοροθεατρικής παράστασης με τίτλο Obinrin, που επικεντρώνεται στη γυναίκα και παρουσιάζεται στο κινηματοθέατρο Τριανόν την Τρίτη 9 Ιουνίου στις 21:00.
Τι σημαίνει όμως «Obinrin»; Obirnin σημαίνει γυναίκα στη γλώσσα των Γιoρουμπά, της αφρικανικής φυλής από την Νιγηρία., οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της οποίας αποτέλεσαν τη βάση της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας. Στόχος του έργου είναι να αναδείξει τη διαφορετικότητα, να τονίσει ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, φύλου, νοημοσύνης, γνώσης και εμπειρίας, είναι μοναδικός.

Η κ. Γιάννα Αλαμάνου επισημαίνει ότι το έργο ξεχωρίζει, «αφενός γιατί πρόκειται για μια παράσταση με επαγγελματική αντιμετώπιση στην υλοποίηση, αλλά από μη επαγγελματίες χορευτές. Αφετέρου, το έργο δεν εμβαθύνει τόσο στην ευάλωτη πλευρά της γυναίκας, αλλά στην ανάδειξη της δυναμικής της πλευράς, του εγωισμού της. Άλλωστε οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα πλάσματα». Αυτή την πολυπλοκότητα της γυναικείας προσωπικότητας θέλει να αναδείξει ο πολυχώρος Καβείρια, συνδυάζοντας το χορό (afro fusion, jazz, σύγχρονο, sambra brasileira κ.ά.) με την υποκριτική.

Ωστόσο, η εμπνεύστρια της παράστασης, επιθυμεί να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα. Συγκεκριμένα, επιθυμεί να αναδείξει την κακοποίηση που δέχεται η γυναίκα, είτε από την κοινωνία είτε από την οικογένειά της.

Ο Πολυχώρος Καβείρια, με όνομα εμπνευσμένο από τα Καβείρια Μυστήρια και το προαύλιο του αρχαιολογικού χώρου της Σαμοθράκης «αίθουσα χορευτριών», είναι ένας χώρος που «φιλοξενεί ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, αγκαλιάζοντας την διαφορετικότητά τους». Η κ. Αλαμάνου επισημαίνει ότι ο άνθρωπος, ειδικά στην Ελλάδα, δεν είναι δεκτικός στο διαφορετικό. «Ο χώρος μας καλωσορίζει ανθρώπους από όλο τον κόσμο και διδάσκουμε τέχνες με βραζιλιάνικη, αφρικανική ή ινδική επιρροή».

Παράλληλα, η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι «προσπαθούμε να κρατάμε την ποιότητα ψηλά, με χαμηλό κόστος. Τα παιδιά που συμμετέχουν δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση». Τέλος, η κ. Αλαμάνου τονίζει ότι ελπίζει να καθιερωθεί η πραγματοποίηση μιας παράστασης ανά δυο χρόνια, αγγίζοντας ποικίλα κοινωνικά θέματα, που θα υλοποιούνται από μη επαγγελματίες χορευτές.

Ο πολυχώρος Καβείρια μετρά δύο χρόνια ζωής και έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνει την παρουσία του στον χώρο της. Στόχος του είναι να δώσει το κίνητρο σε όλους να ασχοληθούν με τις τέχνες, να γυμναστούν, να δημιουργήσουν, αλλά και να προβληματιστούν και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες. Επίσης, είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (Conseil Internationale de la Danse – CID).

Κινηματοθέατρο Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21 Αθήνα

Πολυχώρος Καβείρια
Αθηνάς 18, Μοναστηράκι

Μαρία Πετροπούλου