To Βατικανό πρόκειται τελικά να δεχθεί, όπως όλα δείχνουν, τον νέο πρέσβη της Γαλλίας στην Αγία Έδρα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το μπλόκο του Βατικανού επειδή ο Λοράν Στεφανίνι είναι ομοφυλόφιλος, γράφουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ο Γάλλος διπλωμάτης ιταλικής καταγωγής Λοράν Στεφανινί είχε επιλεγεί πριν από τέσσερις μήνες από την γαλλική κυβέρνηση ως νέος πρέσβης στο Βατικανό, αλλά η Αγία Έδρα είχε αφήσει να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά της και δεν είχε κάνει δεκτά, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, τα διαπιστευτήριά του.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος του γαλλικού και ιταλικού τύπου, η στάση αυτή σχετίζεται με την σεξουαλική ταυτότητα του Στεφανινί και με το ότι δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, δεδομένης και της στάσης του Πάπα Φραγκίσκου στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και των προσωπικών ελευθεριών. Λ

ίγο μετά την εκλογή του, ο ποντίφικάς, επιστρέφοντας από ταξίδι στην Βραζιλία, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν άνθρωπο, αν είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Κύριο με καλή θέληση;».

Η εφημερίδα της Ρώμης, Il Messaggero, θεωρεί ότι το Παρίσι και η Αγία Έδρα «αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα» και πως επίκειται η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του Στεφανινί.

Καθοριστικό ρόλο, θεωρείται ότι έπαιξαν και συγκεκριμένες διαλλακτικές κινήσεις από μέρους της γαλλικής κυβέρνησης και του ίδιου του Φρανσουά Ολάντ: ο γάλλος πρόεδρος απένειμε, στην Κούβα, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον καθολικό καρδινάλιο Ορτέγκα, ο υπουργός εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό της Ρενς, όπου εγκαινίασε μια σειρά από νέα βιτρό, ενώ την Κυριακή θα παρευρεθεί στο Βατικανό ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Στεφανινί, τις περασμένες εβδομάδες συναντήθηκε με τον ποντίφικα, με τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε μακρά και αναλυτική συνομιλία σε εγκάρδιο κλίμα. Πριν από την λήξη της συνάντησης, ο γάλλος διπλωμάτης και ο αργεντινός Πάπας φέρονται να συμπροσευχήθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ