Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θησαυρός πολεμικού πλοίου ανασύρθηκε από τον Ατλαντικό Ωκεανό

Θησαυρός πολεμικού πλοίου ανασύρθηκε από τον Ατλαντικό Ωκεανό

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την ανάσυρση ενός θησαυρού από τον βυθό έλαβε χώρα στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Ομάδα βρετανών ερευνητών ανέσυρε από βάθος-ρεκόρ 5.150 μέτρων ασημένια νομίσματα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μετέφερε βρετανικό πολεμικό πλοίο από τη Βομβάη στο Λονδίνο. Το πλοίο είχε βυθιστεί το 1942.

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την ανάσυρση ενός θησαυρού από τον βυθό έλαβε χώρα στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Ομάδα βρετανών ερευνητών ανέσυρε από βάθος-ρεκόρ 5.150 μέτρων ασημένια νομίσματα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μετέφερε βρετανικό πολεμικό πλοίο από τη Βομβάη στο Λονδίνο.

Το πλοίο, το SS City of Cairo, είχε πλήξει γερμανικό υποβρύχιο το 1942. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο βυθίστηκε σε απόσταση 480 μιλίων από τη νήσο της Αγίας Ελένης.

Από τότε βρισκόταν σε βάθος 5.150 μέτρων μαζί με το πολύτιμο φορτίο του (100 τόνους ασημένιων νομισμάτων) που ανήκαν στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ασημένιες ρουπίες μεταφέρονταν στο Λονδίνο για τη χρηματοδότηση του πολέμου, αλλά δεν έφτασαν ποτέ.

Το πλοίο και το φορτίο του θεωρούνταν χαμένα μέχρι το 2011, όταν μία ομάδα υπό τον Βρετανό Τζον Κίνγκσφορντ ανακάλυψε ένα αντικείμενο ανάμεσα στις κορυφογραμμές και τα φαράγγια του νότιου Ατλαντικού.

Μετά από συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση, η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε έρευνα σε περιοχή του βυθού, δύο φορές μεγαλύτερη από την έκταση του Λονδίνου.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανασύρουν μεγάλο μέρος του θησαυρού. Αφού το έλιωσαν, το ασήμι πουλήθηκε και το ποσό μοιράστηκε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας (στο οποίο τυπικά ανήκει ο θησαυρός) και η ομάδα των ερευνητών.

Αν και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα.

Μετά τη δεύτερη τορπίλη που έριξε το γερμανικό υποβρύχιο στο SS City of Cairo, το υποβρύχιο αναδύθηκε και ο καπετάνιος, Καρλ Φράιντριχ Μέρτεν, είπε στους ναυαγούς τη φημισμένη φράση: «Καληνύχτα. Συγγνώμη που σας βυθίσαμε».

Μόλις έξι από τους 311 ναυτικούς πέθαναν στο ναυάγιο. Ωστόσο, καθώς οι ναυαγοί που επέβαιναν στις σωσίβιες λέμβους βρέθηκαν μετά από τρεις εβδομάδες, 104 ακόμα άνθρωποι είχαν πεθάνει από την πείνα και τις κακουχίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024