Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

UNESCO: Καταδικάζει τις καταστροφές στην Χάτρα από τους τζιχαντιστές

Η UNESCO κατήγγειλε  την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. «Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ» επισημαίνει σε ανακοίνωση η γενική διευθύντρια της UNESCO.

Η UNESCO κατήγγειλε την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ» επισημαίνει σε ανακοίνωση η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, μιλώντας για την καταστροφή της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Στη Βαγδάτη, το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων καταδίκασε την καταστροφή της Χάτρα, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή που μεταδίδουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.

Η Χάτρα, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, είναι πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 2.000 ετών, και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τζιχαντιστές επιτίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό κόσμημα και να κάνουν θρύψαλα τους θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Η καταστροφή της Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Μοσούλης, έγινε με μπουλντόζες, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε έντονα χθες την καταστροφή της Νιμρούντ. «Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της».

Η Νιμρούντ είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας, απ’ όπου το 1988 είχαν εκταφεί περισσότερα από 600 κοσμήματα, διακοσμητικά και πολύτιμοι λίθοι, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Τα περισσότερα ανεκτίμητα αντικείμενα που προέρχονταν από τη Νιμρούντ εκτίθενται σε μουσεία στο Ιράκ ή στην Ευρώπη, αλλά στην αρχαία πόλη παραμένουν ανάγλυφα και κολοσσιαία λαμασού, όπως ονομάζονται οι φτερωτοί ταύροι με ανθρώπινο πρόσωπο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024