Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρέπει ο κόλπος να καθαρίζεται με ατμό;

Πρέπει ο κόλπος να καθαρίζεται με ατμό;

Είναι καλή ιδέα η ανατολίτικη θεραπεία που ανακάλυψε η Γκουίνεθ;

Ευφραιμίδη Μαρίλη, φωτό: shutterstock

Ό,τι γράφει η Γκουίνεθ στο μπλογκ της γίνεται αμέσως τάση. Αυτή τη φορά δοκίμασε τις θεραπείες ενός κορεάτικου σπα στο L.A. και προτείνει ένθερμα τον καθαρισμό του γυναικείου κόλπου με ατμό. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και εμείς αναρωτηθήκαμε αν πράγματι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο ή τουλάχιστον ασφαλές.
Η «θεραπεία» που διαρκεί μισή ώρα γίνεται ως εξής: κάθεται η ενδιαφερόμενη γυμνή σε μία καρέκλα με τρύπα στη μέση από την οποία βγαίνει ένας υπέρυθρος ατμός αρωματισμένος με το βότανο αρτεμισία, που «καθαρίζει» το αιδοίο, τον κόλπο, μέχρι και την μήτρα.
Έτσι, σημειώνει, «εξισορροπούνται οι γυναικείες ορμόνες». Και καταλήγει: «Αν βρίσκεστε στο Λος Άντζελες, πρέπει να το κάνετε».
Στην ιστοσελίδα του spa ωστόσο διευκρινίζεται πως όλ’ αυτά «δεν έχουν αξιολογηθεί από την FDA».
«Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο για τυχόν οφέλη από τον ατμό στο σύστημα αναπαραγωγής της γυναίκας», λέει στην επιστημονική ιστοσελίδα «LiveScience» ο δρ Ντράιον Μπερτς, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πίτσμπουργκ.
«Ο κόλπος, το αιδοίο και η μήτρα πρέπει να θεωρούνται ως «αυτοκαθαριζόμενοι φούρνοι»» εξηγεί η δρ Τζεν (Τζένιφερ) Γκάντερ, μαιευτήρας-γυναικολόγος στον Kaiser Permanente στο Σαν Φρανσίσκο.
Και συνεχίζει: «Η ανώτερη και κατώτερη αναπαραγωγική οδός διαθέτουν πολύπλοκους μηχανισμούς ρύθμισης της τοπικής υγείας, οι οποίοι εύκολα αποσυντονίζονται εάν αρχίσει κανείς να επεμβαίνει σε αυτούς».
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς μηχανισμούς είναι η τοπική θερμοκρασία, που διατηρείται στους 37 βαθμούς Κελσίου, γράφει η εφημερίδα «Guardian».
Εάν αυξηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο (του ατμού συμπεριλαμβανομένου) δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, τα φυσιολογικά ένζυμα της περιοχής γίνονται νωθρά και η αυξημένη ροή αίματος λόγω της θερμότητας προκαλεί κνησμό στον κόλπο.
Στη δική του ενημερωτική ιστοσελίδα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας γράφει ότι «ο κόλπος είναι σχεδιασμένος για να αυτοκαθαρίζεται με τη βοήθεια των φυσικών εκκριμάτων».
Το NHS προσθέτει πως καλό είναι να αποφεύγονται τα σαπούνια με αρώματα, τα τζελ και τα αντισηπτικά για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων.
Αντ’ αυτών πρέπει να χρησιμοποιούνται μη αρωματισμένα σαπούνια για να καθαρίζεται εξωτερικά η περιοχή.
Οι πιθανοί κίνδυνοι
Όσον αφορά τις κολπικές πλύσεις, εδώ και χρόνια έχουν απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα διότι μπορεί να έχουν συνέπειες.
Η πρώτη από τις πιθανές συνέπειες είναι η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης βακτηριακής κολπίτιδας. Μελέτη σε 3.620 εθελόντριες που δημοσιεύθηκε το 2008 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), έδειξε πως οι γυναίκες που έκαναν κολπικές πλύσεις είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες κολπίτιδας.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και πολλές άλλες μελέτες, ενώ κάποιες έδειξαν πως οι γυναίκες που σταματούν τις πλύσεις, μειώνουν τον κίνδυνο κολπίτιδας.
Οι βακτηριακές κολπίτιδες με τη σειρά τους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ενδομητρίωσης.
Άλλες πιθανές συνέπειες από τις πλύσεις είναι αύξηση έως 73% του κινδύνου εκδηλώσεως φλεγμονώδους νόσου της πυέλου – μίας φλεγμονής στη μήτρα, τις σάλπιγγες ή/και τις ωοθήκες, γράφει η ιατρική ιστοσελίδα «WebMd».
Ενδέχεται επίσης να υπάρξουν δυσκολίες στη σύλληψη και αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών της κυήσεως όπως η εκτοπική εγκυμοσύνη.
Και αν αυτοί οι κίνδυνοι θεωρούνται ασήμαντοι, ο δρ Μπερτς προσθέτει στο «LiveScience» πως ειδικός κίνδυνος στις κολπικές πλύσεις με ατμό είναι ένα τοπικό έγκαυμα δευτέρου βαθμού, εάν ο καυτός ατμός βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή.
Πηγή: tanea.gr.

woman.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024