Η ΕΕ καλεί σε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε να υπάρξει ευρύτερη συμμαχία -και με μουσουλμανικά κράτη- για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες όπου συναντιούνται, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν τη Δευτέρα να αντιμετωπίσουν τους ριζοσπάστες μουσουλμάνους που επιστρέφουν από Συρία και Ιράκ.
Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε να υπάρξει ευρύτερη συμμαχία -και με μουσουλμανικά κράτη- για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε από τις Βρυξέλλες -όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» κρατών-μελών της ΕΕ- ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία τόσο με μουσουλμανικές χώρες, όσο και εντός της ΕΕ.
«Η απειλή δεν είναι μόνο αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Παρίσι, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από τις μουσουλμανικές χώρες» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Πρέπει να τονώσουμε τη συνεργασία πρώτα με όλες τις αραβικές χώρες και μετά εντός της ΕΕ. Πρέπει να μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες, πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο» τόνισε.
Στη συνεδρίαση συμμετέχει ο γενικός γραμματέας της Αραβικής Ένωσης, Ναμπίλ αλ-Αράμπι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν τους ριζοσπάστες μουσουλμάνους που επιστρέφουν από Συρία και Ιράκ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την Ευρώπη ασφαλή από την τρομοκρατική απειλή» είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τονίζοντας ότι ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της ανταλλαγής των στοιχείων των επιβατών πτήσεων.
Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28» αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που είχε κρίνει παράτυπη την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ τρομοκρατικών οργανώσεων.
- Έφεση στη δικαστική απόφαση που έβγαλε τη Χαμάς από τη μαύρη λίστα
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα θέσουν τις βάσεις για μία σειρά συναντήσεων που θα καταλήξει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ στις 12-13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των μουσουλμάνων που μεταβαίνουν σε πολεμικές ζώνες της Μέσης Ανατολής ή επιστρέφουν ριζοσπαστικοποιημένοι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σομαλιλάνδη: Κατά της αναγνώρισής της η Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ
- Ισραήλ: Δεκάδες μαχητικά παρήγγειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Boeing για λογαριασμό της ισραηλινής αεροπορίας
- Παρά τις εντάσεις για τη Γροιλανδία, η Δανία θα αγοράσει στρατιωτικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ
- Ειρηνικός: 2 νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ κατά πλεούμενου σε διεθνή ύδατα
- Σομαλιλάνδη: Το Ισραήλ υπερασπίζεται στο ΣΑ του ΟΗΕ την απόφασή του να την αναγνωρίσει
- Ουκρανία: Τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση