Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμεράτα: Αναβάλλεται για τον Μάιο η συναυλία «Νερά και Πυροτεχνήματα»

Καμεράτα: Αναβάλλεται για τον Μάιο η συναυλία «Νερά και Πυροτεχνήματα»

Αναβάλλεται, λόγω ασθενείας του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, η συναυλία «Νερά και πυροτεχνήματα» της Καμεράτα που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015.

Αναβάλλεται, λόγω ασθενείας του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, η συναυλία «Νερά και πυροτεχνήματα» της Καμεράτα που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015.

Η Καμεράτα θα παρουσιάσει τις δύο αριστουργηματικές ορχηστρικές σουίτες «Μουσική των Νερών» και «Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα», του κορυφαίου γερμανού μουσουργού Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759), που σφράγισαν την εποχή του Μπαρόκ.

Η «Μουσική των νερών» γράφτηκε το 1717 για να συνοδεύσει τον Βασιλιά Γεώργιο Α’και μέλη της Αυλής του σε μια εκκεντρική «βαρκάδα» στον Ποταμό Τάμεση του Λονδίνου, και μάλιστα παρουσία του ίδιου του Χαίντελ, η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Περισσότεροι από 50 μουσικοί επάνω σε μια πλωτή εξέδρα έπαιξαν το έργο τρεις φορές μετά την ενθουσιώδη αντίδραση του βασιλιά, ενώ πολλοί Λονδρέζοι είχαν συρρεύσει στις όχθες του ποταμού για να παρακολουθήσουν αυτή την τόσο ιδιαίτερη συναυλία.

Το έργο, το οποίο αρχικώς είχε ενορχηστρωθεί για μεγάλο σύνολο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρουσίασης σε ανοιχτό χώρο, εκδόθηκε στη συνέχεια και σε εκδοχή για μικρότερο σύνολο, κατάλληλη για παρουσίαση σε κλειστό χώρο.

Σύμφωνα με το θρύλο που περιβάλλει το διάσημο έργο του Χαίντελ, ο τελευταίος προέβη στη σύνθεσή του προκειμένου να ξανακερδίσει την εύνοια του Βασιλιά Γεωργίου Α’. Ο Γεώργιος του είχε αναθέσει πολλές παραγγελίες μουσικών έργων όταν ήταν Εκλέκτορας του Ανόβερου, δηλαδή πριν από την άνοδό του στον βρετανικό θρόνο, και φαίνεται ότι όταν ο Χαίντελ κλήθηκε να μετεγκατασταθεί στο Λονδίνο επί Βασίλισσας Άννας δεν είχε πλέον την εύνοιά του.

Η «Μουσική για τα βασιλικά πυροτεχνήματα» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Γκριν Παρκ του Λονδίνου, στις 27 Απριλίου 1749. Ένας φαντασμαγορικός χορός πυροτεχνημάτων και η μοναδική μουσική του Χαίντελ προκάλεσαν κοσμοσυρροή: 12.000 άτομα (με εισιτήριο) έκαναν την κυκλοφορία της πόλης να σταματήσει για περισσότερες από πέντε ώρες.

Το έργο γράφτηκε για τον εορτασμό της λήξης του Πολέμου της Αυστριακής Διαδοχής και της υπογραφής της Συνθήκης της Αιξ-Λα-Σαπέλ στα 1748. Η ενορχήστρωση, κατόπιν εντολής του Βασιλέως Γεωργίου Α’, έπρεπε να περιλαμβάνει μόνον πνευστά και τύμπανα και έτσι ο Χαίντελ, παρά τη θέλησή του, αφαίρεσε από την παρτιτούρα του το μέρος των εγχόρδων.

Κατά τη διάρκεια της φαντασμαγορικής τελετής, οι μουσικοί φιλοξενήθηκαν σε ειδικό κτήριο που είχε κατασκευαστεί από ιταλούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες εξειδικευμένους στην ανέγερση θεάτρων, οι οποίοι είχαν αναλάβει επίσης την επιμέλεια της διακόσμησης. Με το σχεδιασμό των πυροτεχνημάτων είχαν επιφορτιστεί δύο φημισμένοι κατασκευαστές από την Μπολόνια, ενώ επιστρατεύτηκαν και δύο βρετανοί επιτηρητές.

Ωστόσο, ενώ το μουσικό μέρος άφησε στο κοινό -αριστοκράτες και μη- άριστες εντυπώσεις, το οπτικό δυστυχώς δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και ήταν μάλλον… επεισοδιακό: την ημέρα του εορτασμού έβρεχε, ενώ κατά τη διάρκεια της επίδειξης ένα από τα περίπτερα της τελετής τυλίχτηκε στις φλόγες!

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024