Τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι έχασαν φέτος τη ζωή τους στο καθήκον
Τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εφέτος ανά τον κόσμο σε διάφορα θανατηφόρα επεισόδια που σχετίζονταν με την εργασία τους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της.
Τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εφέτος ανά τον κόσμο σε διάφορα θανατηφόρα επεισόδια που σχετίζονταν με την εργασία τους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της.
Σύμφωνα με την οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το 2014 ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων είναι μικρότερος από αυτόν του 2013, οπότε είχαν σκοτωθεί 70 δημοσιογράφοι.
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, πάντως, ερευνά και τους θανάτους άλλων τουλάχιστον 18 δημοσιογράφων για να διευκρινίσει αν οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Σχεδόν οι μισοί από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος έχασαν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή. Η Συρία ήταν η χώρα με τα περισσότερα φονικά συμβάντα. Η χώρα, που βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου, είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τουλάχιστον 17 νεκρούς δημοσιογράφους.
Συνολικά, από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011 έχουν σκοτωθεί 79 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.
Τα τρία τελευταία χρόνια, είναι τα πλέον θανατηφόρα σε όλο τον κόσμο για τους δημοσιογράφους από το 1992, όταν η οργάνωση άρχισε να τηρεί δεδομένα σχετικά με τις δολοφονίες δημοσιογράφων, όπως διευκρινίζει η CPJ.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεκρών δημοσιογράφων το 2014 εργάζονταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης, ποσοστό που είναι περίπου διπλάσιο από το ποσοστό που η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ των νεκρών δημοσιογράφων είναι και η Άνια Νίντριγκχαους, μια φωτογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ κάλυπτε τις εκλογές.
Ένας αμερικανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ένας αμερικανοϊσραηλινός ελεύθερος ρεπόρτερ σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Το 35% των δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί δημοσιογράφοι, ενώ το 27% ήταν είτε φωτογράφοι ή οπερατέρ, αναφέρει η έκθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μητσοτάκης για την 25η Μαρτίου: Αναγκαιότητα η επένδυση στην εθνική άμυνα – Η Ελλάδα προχωρά σταθερά και τολμηρά μπροστά
- Ρόδος: Η κυρία Σοφία ετών 82, μαθήτρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ, παρέλασε περήφανα μπροστά σε χιλιάδες κόσμου
- Τασούλας για 25η Μαρτίου: Το 1821, οι πρόγονοί μας ανέλαβαν και εκπλήρωσαν για μας την ευθύνη της ελευθερίας μας
- Νέος εκβιασμός Όρμπαν στην Ουκρανία: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου μέχρι να αποκατασταθεί η ροή στον Ντρούζμπα
- Λίγο πριν τα 100 – Διασημότητες άνω των 90 ετών, τότε και τώρα
- «Χρόνια Πολλά Ελλάδα» ευχήθηκε στα ελληνικά ο Αντόνιο Κόστα – Το ευχετήριο βίντεο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο