Μετ’ εμποδίων σήμερα, Δευτέρα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, λόγω εργασιών αναβάθμισης του συστήματος το Σαββατοκύριακο. Ανάλογα προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν και την Τετάρτη, καθώς θα συνεχιστούν οι εργασίες τεχνικής βελτίωσης του συστήματος.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) με έγγραφό της ενημερώνει ότι «τα προβλήματα στη λειτουργία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδίδονται σε διαπιστωμένη ατέλεια της τελευταίας έκδοσης του φυλλομετρητή του firefox με αποτέλεσμα την αδυναμία αποθήκευσης των δεδομένων τοπικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διπλασιασμό του όγκου συνταγογράφησης ανά δευτερόλεπτο».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι της ΗΙΔΙΚΑ με τον ταμία του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκο δεν ενημερώθηκε για τις επικείμενες αλλαγές.

Οι γιατροί κατηγορούν την ΗΔΙΚΑ ότι προχωρά σε αλλαγές χωρίς να ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς και υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι συνεχή, ιδίως τις πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, οπότε και παρατηρείται ο μεγαλύτερος φόρτος συνταγογράφησης.

«Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι οι οιασδήποτε αλλαγές δεν γίνεται να πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα και πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς των ιατρών, όπως η ομάδα εργασίας ιατρών του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr