Καθαρή εντολή ζητά ο Ποροσένκο στις ουκρανικές εκλογές της Κυριακής
Χωρίς μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τα σχέδια της ουκρανικής προεδρίας, τα οποία στήριξαν εκατομμύρια πολίτες τον Ιούνιο, θα μείνουν μόνο στα χαρτιά, δήλωσε το Σάββατο ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να ελπίζει σε μια καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες μετά την πτώση του φιλορώσου Γιανουκόβιτς.
Χωρίς μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τα σχέδια της ουκρανικής προεδρίας, τα οποία στήριξαν εκατομμύρια πολίτες τον Ιούνιο, θα μείνουν μόνο στα χαρτιά, δήλωσε το Σάββατο ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να ελπίζει σε μια καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες μετά την πτώση του φιλορώσου Γιανουκόβιτς.
Ο Ποροσένκο, αναφέρει το Reuters, προέβλεψε την ανάδειξη μιας «ριζικά αλλαγμένης» σύνθεσης στο Κοινοβούλιο, απαλλαγμένη από τους υποστηρικτές του έκπτωτου Γιανουκόβιτς.
Τόνισε όμως σε τηλεοπτικό μήνυμά του ότι «χρειάζεται πλειοψηφία στη Βέρκοβα Ράντα [το Κοινοβούλιο] μια πλειοψηφία υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της Ευρώπης, και όχι φιλοσοβιετική».
Είπε ακόμα ότι θα ήθελε να προκύψει ένα ξεκάθαρο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού ανάμεσα στα κόμματα και όχι «γλυκιές υποσχέσεις» ως αντάλλαγμα για υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Δεσμεύτηκε επίσης να επιμείνει στο σχέδιο ειρήνευσης με τις ανατολικές περιοχές όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με φιλορώσους αντάρτες και απέκλεισε μεγάλη στρατιωτική επέμβαση. «Κανείς δεν θα με σταματήσει στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης» είπε.
Το Σάββατο, μεταδίδει το Associated Press, το προεκλογικό υλικό απομακρύνθηκε από τους δρόμους της Ουκρανίας όπως απαιτεί η νομοθεσία.
Σχεδόν 36 εκατομμύρια πολίτες δικαιούνται να ψηφίσουν, αν και σε 15 από τις 32 εκλογικές περιφέρειες στα ανατολικά οι κάλπες δεν θα ανοίξουν για λόγους ασφάλειας.
Στις περιοχές των συγκρούσεων το ηθικό «είναι πεσμένο» και η συμμετοχή αναμένεται να είναι χαμηλή, επισημαίνει το AP.
Περίπου 3.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την εξέγερση των αυτονομιστών που δρουν με τη στήριξη της Μόσχας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πάτρα: Κατολισθήσεις απειλούν κατοικίες – Εντολή εκκένωσης από την Πολιτική Προστασία
- «Πήγα για ύπνο» – Ο Μπιλ Κλίντον μιλάει για τη φωτογραφία με το τζακούζι των αρχείων Έπσταϊν που έγινε viral
- ΒΗΜΑ: Έρχεται αυτή την Κυριακή με τον Β’ τόμο του Ετυμολογικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γεώργιου Μπαμπινιώτη
- Οι παίκτριες της εθνικής ποδοσφαίρου του Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας (vid)
- Γρηγόρης Αυξεντίου: Μπροστά στο κενό του μνήμα
- Η κυβέρνηση Τραμπ ξηλώνει τα συστήματα της Anthropic, στρέφεται στην OpenAI

