Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Μπομπ Ντίλαν της Ρωσίας» τραγουδά για την Ουκρανία

Ο «Μπομπ Ντίλαν της Ρωσίας» τραγουδά για την Ουκρανία

Σαφώς επηρεασμένος από τις αντιδράσεις που προξένησε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ο 60χρονος ροκ τραγουδιστής Μπορίς Γκρεμπένσικοφ αφιερώνει το νέου του άλμπουμ την Ουκρανία. 

Σαφώς επηρεασμένος από τις αντιδράσεις που προξένησε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ο 60χρονος ροκ τραγουδιστής Μπορίς Γκρεμπένσικοφ αφιερώνει το νέου του άλμπουμ την Ουκρανία.

Ο αποκαλούμενος «Μπομπ Ντίλαν της Ρωσίας», ηχογραφεί ένα νέο άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου, το οποίο, όπως αναφέρει, καθρεφτίζει τη διάθεσή του για τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία.

Τα περιστατικά βίας που ξέσπασαν στην Ουκρανία τον Μάρτιο άναψαν το «λαμπάκι» της ευαισθητοποίησης για τον Γκρεμπένσικοφ, ο οποίος εκτάκτως ηχογράφησε ένα τραγούδι με τίτλο «Love in the Time of War». Αμέσως μετά ο λογαριασμός του στο Facebook πλημμύρισε από απειλές θανάτου.

«Για πολύ καιρό είχαμε την εντύπωση ότι ακολουθούμε την υπόλοιπη Ευρώπη» είχε δηλώσει ο Γκρεμπένσικοφ από το στούντιό του στην Αγία Πετρούπολη, ενώ μίλησε και για το διχασμό που επικρατεί.

«Ορισμένοι δεν θέλουν τη Ρωσία κομμάτι της Ευρώπης και άλλοι τη θέλουν. Υπάρχει ένα χάσμα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον Γκρεμπένσικοφ, ο οποίος είχε παρομοιάσει τη Σοβιετική Ένωση με ένα «ευχάριστο στρατόπεδο εργασίας», η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται η μετανάστευση ταλαντούχων ανθρώπων, από τη ρωσική κυβέρνηση και το λαό, είναι «τραγική».

«Η καρδιά μου ραγίζει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής.

Ο Μπορίς Γκρεμπένσικοφ, για πολλούς πατέρας της ρωσικής ροκ, διαθέτει «εμπειρία» στη μεταναστευτική διαδικασία. Οι μετακινήσεις του, άλλωστε, έδωσαν στη μουσική του δυτική χροιά, και διεύρυναν το πεδίο της απομονωμένης ρωσικής ροκ.

Το 1972 ο Γκρεμπένσικοφ, ίδρυσε την μπάντα του Aquarium, έχοντας όμως ήδη εκτεθεί σε ακούσματα των Beatles. Παρόλο που στη μουσική του καλλιτέχνη έχουν παρεισφρήσει δυτικές επιρροές, η ρωσική ροκ φέρει κάποια δικά της διακριτά χαρακτηριστικά.

«Μιλώντας για τη ρωσική ροκ, συνηθίζω να μεταφράζω το γνωστό τρίπτυχο ‘σεξ, ναρκωτικά και ροκ’ σε ‘Πούσκιν, Γκόγκολ και Ντοστογιέφσκι’», αναφέρει ο Tomi Huttunen, φινλανδός καθηγητής ρωσικής λογοτεχνίας και συγγραφέας βιβλίου για τη ρωσική ροκ.

Στη δεκαετία του ’80 η επιρροή του Γκρεμπένσικοφ ήταν μεγάλη. Με τη διπλή ιδιότητα του τραγουδιστή και ποιητή, ήταν εκείνος που προσπάθησε να αποτυπώσει τη διάθεση του κόσμου σε στίχους και τραγούδια, ενώ αποτέλεσε ηχηρή φωνή μιας ολόκληρης γενιάς.

Παρά τη δυσαρέσκεια του Γκρεμπένσικοφ για την επικρατούσα κατάσταση στη Ρωσία, ως μουσικός θεωρεί πολύ καλύτερες τις συνθήκες δημιουργίας εκεί παρά σε άλλα μέρη του κόσμου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Ρωσία είναι ο τόπος μου. Εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι που αγαπώ, οι άνθρωποι που χρειάζονται τη μουσική μου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024