Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πρόγραμμά του ανακοίνωσε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το πρόγραμμά του ανακοίνωσε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μπαλέτο και θέατρο βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή στον Νίκο Μαστοράκη και τον Πειραιά της δεκαετίας του 1950 μέχρι τον Πήτερ Μπρουκ, σημαντικές παραστάσεις πρόκειται να ανέβουν στη σκηνή του θεάτρου.

Μπαλέτο και θέατρο βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει από τις 10 Οκτωβρίου τον Ερωτευμένο Σοπέν των Γιαννίκ Μποκέν, Φρέντερίκ Σοπέν. Το ποιητικό αυτό μπαλέτο του Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε. Για τη μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί εμβληματικά έργα για πιάνο του Σοπέν.

Ο Μποκέν εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Λόττε μέσα από την γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του κορυφαίου Πολωνού συνθέτη.

Το μπαλέτο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 10, 12, 15 και 16 Οκτωβρίου.

Συμμετέχουν οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της Ε.Λ.Σ.

Από τις 17 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου η παράσταση Παράνομα Φιλιά – Κόκκινα Φανάρια σε κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνικά και μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη.

Πρόκειται για ένα έργο – φόρο τιμής στον Πειραιά και ειδικότερα στην Τρούμπα όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Νίκος Μαστοράκης.

Ένα έργο αφιερωμένο στους άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι ως την Πειραϊκή, κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά ν’ ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.

Η ταινία παρουσιάζει μια εικόνα του Πειραιά κατά τη δεκαετία του 1950. Το λιμάνι και οι γειτονιές, τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη, τα ρεμπέτικα, η Μάντρα με τον θρυλικό Μπέμπη, οι μεροκαματιάρηδες, η Τρούμπα, οι πόρνες και οι κυρίες, ο Ολυμπιακός.

Η Ελλάδα την ίδια εποχή ταλανίζεται οικονομικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ άνοιγαν τις εξελίξεις για μια νέα πολιτική και οι γυναίκες αποκτούσαν επιτέλους δικαίωμα όχι μόνο στον ψήφο αλλά και στο εκλέγεσθαι. Οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο Πειραιάς αλλάζει.

Ο Νίκος Μαστοράκης ανέτρεξε σε πηγές, μελέτησε κείμενα, αναζήτησε λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών συγγραφέων, μάζεψε φωτογραφίες και μελέτησε τραγούδια προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα και το αίσθημα μιας εποχής που μπορεί να μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δική μας.

Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Δημήτρης Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρσέλα Λένα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης.

Τα σκηνικά είναι του Νίκου Μαστοράκη, τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Βαμβακάρη.

Διεθνές θέατρο στο ΔΘΠ

Λίγο νωρίτερα, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου η παράσταση Η Κοιλάδα των εκπλήξεων σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ από το φημισμένο Theatre des Bouffes du Nord.

Πρωταγωνιστεί η ελληνίδα βραβευμένηΣαιξπηρικήηθοποιός Κάθριν Χάντερ.

Ο Πήτερ Μπρούκ στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων» εξερευνά τις εντυπωσιακές εμπειρίες ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φως. Θέμα του οι άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Περιδιαβαίνοντας τα όρηκαι τις πεδιάδες της ύπαρξης μας, με σταθμό την έκπληξη και τον εντυπωσιασμό, ο Μπρουκ συνεχίζει και συμπληρώνει το θέμα που ασχολήθηκε με μεγάληεπιτυχία στο παρελθόν.

Ο κόσμος του είναι ένας κόσμος όπου ο κάθε ήχος έχει ένα χρώμα και το κάθε χρώμα έχει μια διαφορετική γεύση. Και ο αριθμός 8 είναι μια ευτραφής κυρία.

Η παράσταση θα ανέβει από 2 έως 6 Δεκεμβρίου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης παρουσιάζει στο ΔΘΠ, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αντέλ Χακίμ.

Η παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Theatre des Quartiers d’ Ivry, κερδίζοντας το Βραβείο Κριτικών 2012, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Στην ερώτηση γιατί μια Αντιγόνη από την Παλαιστίνη, ο σκηνοθέτης απαντά: «Γιατί το κείμενο του Σοφοκλή αναφέρεται στην σχέση των όντων με τη γη, τη γη τους, στην αγάπη που κάθε άνθρωπος έχει για τον γενέθλιο τόπο του και στους δεσμούς που διατηρεί μαζί του. Γιατί ο Κρέων, τυφλωμένος από τους φόβους και τα φαντάσματά του, απαγορεύει να ταφεί στην γη του. Γιατί καταδικάζει την Αντιγόνη να κλειστεί σε σπήλαιο, χωρίς τροφή και νερό. Γιατί μετά τις προφητείες του Τειρεσία και το θάνατο του γιου του, ο Κρέων καταλαβαίνει τελικά, το λάθος του και επιχειρεί να επανορθώσει. Παρά τη τρελή φυγή των ψυχών προς την τρέλα, η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι ένα τραγούδι για την αγάπη και την ελπίδα, μια συμφωνία συναισθημάτων, ένας ύμνος στη ζωή.»

Η σκηνογραφία και οι φωτισμοί είναι του Ιβ Κολέτ, η μουσική του Trio Jourban, το κείμενο στα αραβικά συνέθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν Μπαντάουαϊ, τα σκηνικά ο Αμπντ Ελ Σαλάμ Άμπντο.

Τους ρόλους ερμηνεύουν ηθοποιοί του Εθνικού θεάτρου της Παλαιστίνης.

Οι ακριβείς ημερομηνίες της παράστασης θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 32 ΤΚ 18535

Τηλέφωνο ταμείου: 2104143310 – 320

Ώρες ταμείου: 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024