Σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, στο 0,05% από 0,15%, μείωσε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ, κατά την τακτική συνεδρίασή της την Πέμπτη, αιφνιδιάζοντας τις αγορές, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση. Πολλοί θεωρούν ότι η «επίθεση Ντράγκι» δεν θα σταματήσει στην κίνηση αυτή και αναμένουν με αγωνία τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ.

Άλλωστε το ΔΣ ανακοίνωσε και πρόσθετα μέτρα ρευστότητας τα οποία ο Ντράγκι θα εξειδικεύσει, ενώ το Reuters αποκάλυψε ότι έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, 500 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης του φαινομένου του αποπληθωρισμού μείωσε τα βασικά επιτόκια του ευρώ κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες, σε νέα αρνητικά ρεκόρ.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, το βασικό επιτόκιο μειώνεται σε 0,05% (από 0,15%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,30% (από 0,40%) ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο -0,20% (από -0,10%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ