Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με εκδηλώσεις γιορτάζει τα 35 του χρόνια το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας

Με εκδηλώσεις γιορτάζει τα 35 του χρόνια το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας

Τα 35 του χρόνια κλείνει φέτος το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας που ίδρυσε ο σπουδαίος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς με τη σύζυγό του, Χαρίκλεια και το γιορτάζει με πλούσιες εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αναδρομική έκθεση με έργα παιδιών που υπάρχουν στο αρχείο του Εργαστηρίου στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας, ομιλίες, προβολές σε σχέση με τον πολιτισμό και εικαστικά εργαστήρια όπου θα συμμετέχουν τα σχολεία της Χαλκίδας.

Τα 35 του χρόνια κλείνει φέτος το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας που ίδρυσε ο σπουδαίος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς με τη σύζυγό του, Χαρίκλεια και το γιορτάζει με πλούσιες εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αναδρομική έκθεση με έργα παιδιών που υπάρχουν στο αρχείο του Εργαστηρίου στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας, ομιλίες, προβολές σε σχέση με τον πολιτισμό και εικαστικά εργαστήρια όπου θα συμμετέχουν τα σχολεία της Χαλκίδας.

Η ιστορία του Εργαστηρίου

Ήταν το 1978 όταν ο τότε δήμαρχος Χαλκίδας Γιάννης Σπανός οραματίστηκε την πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης και πρότεινε στον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά και τη σύζυγό του Χαρίκλεια να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό του.

Το μεγάλο ταξίδι της οικογένειας Μυταρά στα μονοπάτια της τέχνης με το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας είχε μόλις ξεκινήσει. Ο δήμαρχος γνώριζε καλά τη σχέση που είχε το ζεύγος Μυταρά με τη ζωγραφική αλλά και την εκπαίδευση.

Η ιδέα ξεκίνησε επειδή ο Μυταράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα, όμως στην πορεία τα ηνία του σχολείου τα ανέλαβε η Χαρίκλεια Μυταρά, καθώς ο ίδιος δεν είχε χρόνο γιατί δίδασκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Κάπως έτσι άρχισε η λειτουργία του εργαστηρίου.

Σκοπός του ήταν η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης. Αρχικά στεγάστηκε στην οδό Κριεζή 26. Τον Ιούνιο του 1981 ιδρύεται σύλλογος με την ονομασία «Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας». Το 1985, λόγω της συνεχούς ανάπτυξής του και δημιουργίας νέων τμημάτων του Εργαστηρίου τού παραχωρείται από τον δήμο ένα νεοκλασικό κτήριο στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου για να στεγαστούν τα διάφορα εικαστικά τμήματα του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Εργαστήρι αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκαν τμήματα ενηλίκων, τον Ιούνιο του 1981. Ιδρύθηκε σύλλογος με την ονομασία «Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας» για την ανάπτυξη του Εργαστηρίου Τέχνης, αλλά και γενικά της πόλης, ως προς τις εικαστικές τέχνες. Το 1993 απονέμεται στους Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά το χρυσό μετάλλιο της Πόλης, από το Δήμο Χαλκίδας. Παράλληλα, εγκαινιάζεται το νέο κτίριο του Εργαστηρίου, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου.

Τα τμήματα και οι δάσκαλοι

Το Εργαστήρι έχει διάφορα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες πλαισιωμένα από δασκάλους αποφοίτους της Καλών Τεχνών. Χαρακτηριστικά, για τα παιδιά υπάρχουν τμήματα ζωγραφικής, κόμικς και κεραμικής. Για τους ενήλικες λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, εικαστικής αναζήτησης, ιστορία τέχνης, κεραμικής, γλυπτικής, βασικού σχεδίου, φωτογραφίας, κοσμήματος, αγιογραφίας. Το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας απασχολεί 15 δασκάλους.

Έχουν διδάξει σπουδαίοι δάσκαλοι μεταξύ των άλλων οι: Πατρασκίδης Λάκης, Παπαδόπουλος Διονύσης, Μωραΐτη Ελένη, Μυταρά Χαρίκλεια, Αδαμάκος Γιάννης, Λαμπαδαρίδης Σωτήρης, Μαλέα Φρόσω, Δουκουμετζίδη-Σάλλα Τιτίκα, Αντωνόπουλος Άγγελος, Κονταρίνη Νεφέλη, Σιατερλή Βέρα, Σωτήρχος Γιώργος, Γουνελά Βούλα, Μαγκανάρη Μυρτώ, Βετσοπούλου Ιωάννα, Συλίκου Ντίνα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Αργυροηλιοπούλου Αννίτα, Πετσάλη Αμαλία, Μπαντούνα Αιμιλία, Χανδρής Παντελής, Ζάννος Σταμάτης, Αντωνίου Τέτα, Βαρβάκη Κάτια, Καραλέκα Σοφία, Δουκουμετζάκης Μιχάλης κ.α

Έχει κερδισει δεκάδες βραβεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεγάλες εκθέσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, όπως στο Millesgarden (Στοκχόλμη-Σουηδία) το 1998 και στο Palazzo Vecchio, στη Φλωρεντία το 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024