Σουηδή δικαστής διατήρησε σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Άσανζ, ο οποίος καταζητείται από σουηδούς εισαγγελείς που θέλουν να τον ανακρίνουν για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών στη χώρα.

Η δικαστής Λένα Έγκελιν ανέφερε στην απόφαση ότι ο Άσανζ θεωρείται ακόμα ύποπτος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Ο Άσανζ έχει καταφύγει τα τελευταία δύο χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο -η κυβέρνηση της χώρας του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο- προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, καθώς φοβάται ότι από εκεί ενδέχεται να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι σουηδοί εισαγγελείς ερευνούν τις καταγγελίες που έχουν κάνει δύο πρώην εθελόντριες που δούλευαν στον WikiLeaks ότι ο Άσανζ τους επιτέθηκε σεξουαλικά.

Ο Άσανζ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και συνεχίζει τη νομική μάχη εναντίον της έκδοσής του από την σύλληψή του στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να δικάσουν τον Άσανζ για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων και διαβαθμισμένων δημοσίων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό