Κομισιόν: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο, καταγράφει η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment index, ESI) διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες από 99,1 μονάδες τον Μάιο, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη για το σύνολο της Ευρωζώνης που μειώθηκε στις 102 μονάδες από 102,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο, καταγράφει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment index, ESI) διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες από 99,1 μονάδες τον Μάιο, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη για το σύνολο της Ευρωζώνης που μειώθηκε στις 102 μονάδες από 102,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι «αξίζει να τονισθεί η αύξηση κατά 4,6 μονάδες στην Ελλάδα, που φέρει τον δείκτη πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2008 (ο μακροχρόνιος μέσος δείκτης της περιόδου 1990-2012 είναι 100 μονάδες).»
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υπολογίζεται με βάση τα αποτελέσματα έρευνας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης – της βιομηχανίας, του τομέα των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και του κατασκευαστικού τομέα – σημείωσαν βελτίωση τον Ιούνιο, όπως και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των νοικοκυριών (-49,8 από -52,5 μονάδες).
Στη βιομηχανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 1,3 μονάδες από -4,9 μονάδες, στον τομέα των υπηρεσιών στις 18,4 από 6,5 μονάδες, στο λιανικό εμπόριο στις 2,5 από -7,4 και στον κατασκευαστικό τομέα στις -19,1 από -20,3.
Στους επιμέρους δείκτες για τα νοικοκυριά, βελτίωση σημειώνεται όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες (-38,7 από -45,3 μονάδες) και τη γενική οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο (-36,6 από -46,3 μονάδες), ενώ δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την ανεργία το επόμενο 12μηνο (45,8 από 41,8) και τις αποταμιεύσεις τους το επόμενο 12μηνο (-77,9 από -76,7).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ένταση» ανάμεσα σε Νετανιάχου και την ομάδα του Τραμπ πριν τη συνάντηση της Δευτέρας
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας έως την Τετάρτη
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
