Δύο ξένες παραγωγές θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αθηνών στις 7, 8 και 9 Ιουνίου: την ανατρεπτική Λίμνη των Κύκνων από τη Νότιο Αφρική και το πολυθέαμα Οpus που ανεβάζει ομάδα ακροβατών-χορευτών από την Αυστραλία.

Πολύ χορό, μουσική και ακροβατικά μας υπόσχεται η παράσταση Opus στην οποία συμμετέχουν δεκατέσσερις ακροβάτες και τέσσερις μουσικοί. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το σύγχρονο χορό με τις ακροβατικές δεξιότητες του τσίρκου και εκτελείται με μουσική που παίζεται ζωντανά επί σκηνής. Το πρωτότυπο αυτό θέαμα είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης ανάμεσα στην αυστραλιανή ομάδα Circa και το γαλλικό κουαρτέτο εγχόρδων Ντεμπισί με οδηγό τη μουσική του ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.

Πρόκειται για μια επαναστατική, υψηλού επιπέδου, ανάμειξη της μουσικής και των σωμάτων, που εξερευνούν από κοινού τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στο άτομο και τη συλλογικότητα, ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.

Η παράσταση ξεκινά με μια σόλο ακροβατική εμφάνιση υπό τη συνοδεία της μουσικής και συνεχίζεται με έντονες εναλλαγές σκηνών. Οι ακροβάτες συχνά ίπτανται, ισορροπούν, προσγειώνονται και σχηματίζουν σωματικές γεωμετρίες δημιουργώντας ένα εκκρηκτικό σύνολο κι άλλες στιγμές ηρεμούν και χαλαρώνουν μέσα απο εκλεπτυσμένες χορογραφίες.

Παραγωγή: Les Nuits de Fourvière / Département du Rhône
Σε συνεργασία με: Circa & Quatuor Debussy

Δεκατρείς αφρικανοί χορευτές, άντρες και γυναίκες, φορούν tutus και υποδύονται τους κύκνους στο κλασικό έργο «Η λίμνη των κύκνων» που παρουσιάζεται μέσα από την ανατρεπτική ματιά της νοτιοαφρικανής Ντάντα Μαζίλο, μιας αντισυμβατικής χορογράφου και σπουδαίας χορεύτριας που έχει γίνει γνωστή για την επαναπροσέγγιση της σε κλασικά μπαλέτα («Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 2008 και «Κάρμεν» το 2009) με αποτέλεσμα οι παραγωγές της να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στην καινούρια της δημιουργία «Η λίμνη των κύκνων» η χορογραφία αναμειγνύει με δεξιοτεχνία τον κλασικό και το σύγχρονο χορό με ισχυρές αφρικανικές επιρροές συνδυασμένες με εκρηκτική ενέργεια και πολύ χιούμορ. Ούτε η μουσική του Τσαϊκόφσκι μένει έξω από τη δημιουργική ανάμειξη των ειδών, καθώς συναντά τη μουσική σύγχρονων συνθετών.

Η Ντάντα Μαζίλο γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε διεθνή φεστιβάλ το 2011 και πολύ σύντομα έγινε μια από τις πιο φημισμένες χορογράφους της Νοτίου Αφρικής, αποσπώντας αρκετά βραβεία και διακρίσεις για το έργο της. Εκπαιδεύτηκε στο Dance Factory στο Γιοχάνεσμπουργκ και συνέχισε τις σπουδές της στις Βρυξέλλες στη σχολή της Anne Teresa de Keersmaeker, Performing Arts Research and Training Studios (PARTS). Σήμερα εκπαιδεύει νέους χορευτές ενώ διεξάγει συχνά σεμινάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες

Χορογραφία: Ντάντα Μαζίλο
Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Steve Reich, Rene Avenant, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt
Φωτισμοί: Suzette Le Sueur
Κοστούμια: Dada Masilo, Suzette Le Sueur

Παραγωγή: The Dance Factory/Suzette Le Sueur & Interarts Lausanne/Chantal
Jean-Luc Larguier

Πειραιώς 260
7 – 9 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 25, Φοιτητικό 15, Μειωμένο 20, Ανέργων 5, ΑμεΑ

Και τα δύο είναι θεάματα για όλη την οικογένεια.
Προσφορά: Οι θεατές που θα ήθελαν να παρακουλουθήσουν και τις δύο αυτές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών θα έχουν 30% έκπτωση.
Οσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της προσφοράς θα πρέπει να αγοράσουν τα εισιτήριά τους απο τα ταμεία του φεστιβάλ ή μέσω τηλεφωνικού κέντρου (210 32 72000).