Η Μαρία Εκμεκτσίογλου και ο Γκιοκτσέν Αντάρ σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζουν 109 από τις πλέον αγαπημένες τους συνταγές από τις δύο μεριές του Αιγαίου, από παραδοσιακά φαγητά μέχρι και σύγχρονα πιάτα, όπως και λαχταριστά γλυκίσματα.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=»//platform.twitter.com/widgets.js»;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,»script»,»twitter-wjs»);

Σελίδες: 252
Διαστάσεις: 21×22,2 εκ.

Ο άνθρωπος μοιάζει με τα χώματα που γεννήθηκε, παίρνει από τα νερά που ήπιε και από τον αέρα που ανάπνευσε… είχε πει κάποτε μια ποιήτρια.
Κι εμείς, που ζούμε στις δυο μεριές του Αιγαίου, ακριβώς έτσι μοιάζουμε. Το Αιγαίο για μας είναι πηγή ζωής και έμπνευσης.
Με τα συναισθήματα που μας πότισε, με τα καλά που μας χάρισε από την εύφορη γη και τα καταγάλανα νερά του, δημιουργήσαμε νόστιμες συνταγές και θυμηθήκαμε τις ξεχασμένες.

Το βιβλίο που γράψαμε μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο Γκιοκτσέν Αντάρ θα μπορούσε να έχει τον τίτλο Ο έρωτας της γης με τη θάλασσα, μια φράση που λατρεύω, γιατί πάντα μαγειρεύω με αυτά που μας δίνει η γη και με αυτά που μας προσφέρει η θάλασσα.

Ελπίζω μέσα από τις σελίδες του να γλυκάνω την ψυχή σας με καθημερινά και γιορτινά πιάτα, καρυκευμένα με το πιο σπάνιο και πολύτιμο υλικό, που δεν καλ­λιεργείται σε κήπους, δεν φυτρώνει σε βουνοπλαγιές, δεν πουλιέται σε μπαχαρτζίδικα• την αγάπη.
Χωρίς αυτή δεν γίνεται κανένα επιτυχημένο τραπέζι.

Σας εύχομαι καλό ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα του Αιγαίου…

Με όλη μου την αγάπη,
Μαρία Εκμεκτσίογλου

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια.
Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια.
Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.

Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Halic γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ.

Ο Γκιοκτσέν Αντάρ γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη.
Για 20 χρόνια εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος επιστημονικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1992, όταν συνταξιοδοτήθηκε, ασχολήθηκε με τη συλλογή χειροποίητων έργων τέχνης.
Ως ερευνητής γαστρονομίας έχει συγκεντρώσει 3.000 συνταγές και έχει εκδώσει 13 βιβλία.

Άφησε την Κωνσταντινούπολη και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στα Αλάτσατα της Σμύρνης, όπου διατηρεί μια γκαλερί έργων τέχνης.
Για πολλά χρόνια είναι φίλος με τη Μαρία Εκμεκ­τσίογλου και συνεργάτες στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου».

Λιάνα Μυστακίδου
Εκδόσεις Μίνωας
Μαρία Εκμεκτσίογλου
Συγγραφέας: Γκιοκτσέν Αντάρ