Γ.Προβόπουλος: Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος για την πορεία της οικονομίας. Σχολιάζοντας την υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, τόνισε: «Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα».
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος για την πορεία της οικονομίας. Σχολιάζοντας την υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, τόνισε: «Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα».
Μιλώντας στο πλαίσιο σεμιναρίου (EUROFI2014) ανέφερε: «Οι δύο συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερου από το απαιτούμενο, και μάλιστα με σημαντική υπερκάλυψη. Μία από αυτές προέβη επιπλέον σε έκδοση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ διάρκειας τριών ετών. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι οι αγορές αρχίζουν να ξανανοίγουν για την Ελλάδα».
Επιπροσθέτως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας.
Αναφερόμενος στον νέο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών που δημιουργείται (ESM), χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων καθώς καταρχάς εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού συστήματος για τη ζώνη του ευρώ μέσω της ομαλής εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών, έτσι ώστε να προστατεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Επίσης, ανέφερε ότι η απόφαση για το πότε είναι αναγκαία η εξυγίανση παραμένει στην αρμοδιότητα των εποπτικών Αρχών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το Εποπτικό Συμβούλιο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να αποφανθεί ότι ένα πιστωτικό ίδρυμα «βρίσκεται σε σημείο πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λιθουανία: Σήμανε συναγερμό για ύποπτο drone και ζήτησε από τους πολίτες να βρουν καταφύγιο
- «Η Μπεσίκτας θέλει τον Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ»
- Πατέρας Κυριακής Γρίβα: «Μόνο ο ειδικός φρουρός ζήτησε συγγνώμη – Έδωσαν στο δράστη χρόνο και χώρο να δράσει»
- Τζάνετ Τζάκσον – Ρίτσαρντ Μπράνσον: Το συμβόλαιο του 1991 που διέλυσε όλα τα ρεκόρ
- Μαλδίβες: Ανασύρθηκαν οι δύο τελευταίες σοροί των δυτών που εγκλωβίστηκαν σε υποθαλάσσια σπηλιά
- ΕΕ καλεί Μέρκελ για να μιλήσει με τον Πούτιν

