
Περαιτέρω μείωση στη δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη
Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο, κατά 2,2% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας την πίεση στην ΕΚΤ να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα. Τα μέτρα που η κεντρική ευρωτράπεζα έχει πάρει μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός έχει κολλήσει σε «ζώνη κινδύνου» κάτω από 1%.
Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο, με την αύξηση της προσφοράς χρήματος να είναι υποτονική, ενισχύοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα.
Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ είχε μειωθεί 2,3% τον Δεκέμβριο.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, χορήγησε επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 0,8% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Η ΕΚΤ, που ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να «κολλήσει» σε μία «ζώνη κινδύνου» κάτω από 1%, εξετάζει αν θα λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας την επόμενη Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΕΛ.Α.Σ.: Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει και κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ
- Ο έντονος διάλογος Κυρίζογλου – Δούκα στην ΚΕΔΕ
- Ποινή κάθειρξης 12 ετών σε 31χρονο για τον βιασμό κοπέλας το 2022 στα Φαλάσαρνα
- Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία σε πισίνες, λίμνες και ποτάμια κατά τη διάρκεια του τριημέρου
- Η… κασέτα για το «καταστροφικό 2015» και οι «ωτακουστές του Predator» – Οι αιχμές Τουμασάτου και Χειλάκη από το Θησείο
- Με επίθεση στον Τσίπρα για την προηγούμενη δεκαετία απαντούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ΕΛ.Α.Σ.


