Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, επιμένει ο Κλούνεϊ

Να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, επιμένει ο Κλούνεϊ

Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα από το Λονδίνο επανήλθε ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βρετανική πρωτεύουσα με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας, Μνημείων Άνδρες. Ο Κλούνεϊ παραδέχθηκε ότι «έμπλεξε» με τις δηλώσεις του, επέμεινε, ωστόσο, ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα ήταν η σωστή κίνηση, ενώ ο ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ είπε ότι τα Γλυπτά «πέρασαν ωραία στο Λονδίνο», αλλά έχει έρθει η ώρα της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα επανήλθε ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λονδίνο με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας, Μνημείων Άνδρες.

Τόσο ο Κλούνεϊ, όσο και ο Μπιλ Μάρεϊ δήλωσαν ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα αποτελεί τη σωστή κίνηση.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε εκφραστεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από μερικές ημέρες στο Βερολίνο.

Σήμερα, μιλώντας, μάλιστα, από τη βρετανική πρωτεύουσα κάλεσε να υπάρξει μια «ανοιχτή συζήτηση» για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Κλούνεϊ, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι στο Βερολίνο είχε δεχθεί μία ερώτηση από έναν Έλληνα δημοσιογράφο και είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα «εάν έβρισκαν τον δρόμο στο σπίτι».

«Φαίνεται ότι έμπλεξα που το είπα αυτό και χρειάστηκε να κάνω λίγη έρευνα για να σιγουρευτώ ότι δεν ήμουν τελείως τρελός» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι ακόμα και στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ των Γλυπτών.

«Το Βατικανό επέστρεψε τμήματα, το Γκετί επέστρεψε τμήματα (σ.σ. το Βατικανό επέστρεψε θραύσμα του Παρθενώνα, ενώ το Μουσείο Γκετί επέστρεψε κλεμμένες αρχαιότητες στην Ελλάδα)» δήλωσε.

Οι επιστροφές αυτές εγείρουν το θέμα «του εάν ένα έργο τέχνης θα πρέπει να ενωθεί ξανά» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Υπάρχουν ορισμένα τμήματα που κοιτάς και λες: «Αυτό θα ήταν πιθανότατα το σωστό να γίνει».

Είπε ότι του ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι είναι Αμερικανός. Ο Ματ Ντέιμον παρενέβη: «Αυτή δεν θα πρέπει να είναι η σταθερή απάντηση των Βρετανών. Δεν είναι επιχείρημα το να πεις: «Είναι Αμερικανός, δεν καταλαβαίνει»».

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Μπιλ Μάρεϊ είπε ότι τα Γλυπτά «πέρασαν πολύ καλά εδώ (σ.σ. στο Βρετανικό Μουσείο), αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε».

Και συνέχισε: «Οι Έλληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν πότε-πότε» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Κλούνεϊ οδήγησαν τον υπουργό Πολιτισμού να στείλει επιστολή στον γνωστό ηθοποιό, γεγονός πάντως που προκάλεσε αντιδράσεις.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024