Τρίτη 12 Μαϊου 2026
weather-icon 26o
Τεχνολογία για την ακινητοποίηση οχημάτων εξ αποστάσεως στην υπηρεσία του -ευρωπαϊκού- νόμου

Τεχνολογία για την ακινητοποίηση οχημάτων εξ αποστάσεως στην υπηρεσία του -ευρωπαϊκού- νόμου

Μια τεχνολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να ακινητοποιούν, με το πάτημα ενός κουμπιού, τα αυτοκίνητα που καταδιώκουν φέρεται να διερευνούν οι υπηρεσίες της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Την εξέλιξη μιας νέας τεχνολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακινητοποιούν οχήματα εξ αποστάσεως, φέρεται να αποκαλύπτει επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο.

Το έγγραφο εμφανίζει την συγκεκριμένη τεχνολογία ως αντικείμενο συζήτησης ευρωπαϊκής επιτροπής στο πλαίσιο των εργασιών της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. το β’ εξάμηνο του 2013 και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Statewatch.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η τεχνολογία αναμένεται να είναι διαθέσιμη έως το 2020, καταργώντας την χρήση άλλων αντίστοιχων αλλά επικινδυνότερων μεθόδων όπως τα καρφιά, ο πυροβολισμός των ελαστικών ή άλλες κινηματογραφικές μέθοδοι ανακοπής της πορείας ενός υπόπτου με αυτοκίνητο.

Το project φέρεται να αποτελεί αντικείμενο έρευνας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τεχνολογικών Υπηρεσιών για την Επιβολή του Νόμου (European Network of Law Enforcement Technology Services ή εν συντομία ENLETS), μιας “υπηρεσίας” η οποία ανήκει στον ευρύτερο τομέα ασφάλειας της Ε.Ε. και στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας όπου υπάγονται και οι Eurojust, Frontex και Europol με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών της Ε.Ε

Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό που οδήγησε στην αναζήτηση μιας τέτοιας τεχνολογίας στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι: “… τα υπό καταδίωξη αυτοκίνητα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τους πολίτες. Οι δράστες θα προσπαθήσουν να διαφύγουν μετά από μια παράνομη πράξη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αστυνομία δεν καταφέρνει να συλλάβει τον εγκληματία λόγω της αδυναμίας της να ακινητοποιήσει το όχημα διαφυγής με ασφαλή τρόπο”.

Παράλληλα με την εξέλιξη τεχνολογίας ακινητοποίησης οχημάτων εξ αποστάσεως, το έγγραφο αναφέρεται στην τελειοποίηση συστημάτων αναγνώρισης των αριθμών κυκλοφορίας και έξυπνο διαμοιρασμό και διαχείριση πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ανά τις χώρες της Ε.Ε.

Auto Express

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Μαϊου 2026
Cookies