ΙΑΕΑ: Μένει ακόμη πολύς δρόμος για συνολική συμφωνία με το Ιράν
Η εφαρμογή των πρώτων μέτρων της προσωρινής συμφωνίας των Έξι με το Ιράν για τα πυρηνικά είναι μόνο το πρώτο βήμα, και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επισημαίνει ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» για συνολική συμφωνία. Ενώ πλησιάζει η επιστροφή στο τραπέζι, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η πιο ρεαλιστική επιδίωξη είναι μία δεύτερη, προσωρινή συνεννόηση μεταξύ δύο πλευρών.
Η εφαρμογή των πρώτων μέτρων της προσωρινής συμφωνίας των Έξι με το Ιράν για τα πυρηνικά είναι μόνο το πρώτο βήμα, και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισημαίνει ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» για συνολική συμφωνία.
Ενώ πλησιάζει η επιστροφή στο τραπέζι, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η πιο ρεαλιστική επιδίωξη είναι μία δεύτερη, προσωρινή συνεννόηση μεταξύ δύο πλευρών.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο, υπογραμμίζοντας πως η προσωρινή συμφωνία είναι σημαντικό βήμα, επισήμανε την Παρασκευή πως ο «δρόμος είναι μακρύς»για συνολική επίλυση της διαμάχης.
Ο Αμάνο ζήτησε επίσης από τις χώρες μέλη της Υπηρεσίας να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για τις επιθεωρήσεις στο Ιράν, λέγοντας θα χρειαστεί ανάπτυξη του διπλάσιου προσωπικού για τους ελέγχους.
Ενώ η διεθνής κοινότητα και η Τεχεράνη ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο τραπέζι το Φεβρουάριο, οι μεγάλες διαφορές παραμένουν και καθιστούν πιο πιθανή τη σύναψη προσωρινής ενδιάμεσης συμφωνίας.
Εξελίξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως «κωλυσιεργία» από την ιρανική πλευρά επισύρουν, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο να στραφεί το αμερικανικό Κογκρέσο σε νέα ψήφιση διμερών κυρώσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- «Τρελάθηκε» ο Γιόκιτς: Έκανε «ντου» στη μισή ομάδα των Θάντερ (vid)
- Στους δρόμους για το δυστύχημα στα Τέμπη τρία χρόνια μετά – Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
- «Θα εξαλείψουμε την υπαρξιακή απειλή του Ιράν» διαμηνύει ο Νετανιάχου και ευχαριστεί τον Τραμπ
- Ολοκληρώνεται η εξαγορά των ιστορικών φωτογραφιών των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή
- O Λιονέλ Μέσι και η Ίντερ Μαϊάμι θα επισκεφτούν τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ
- Έκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή