Δεν προσκλήθηκε το Ιράν στον πρώτο γύρο συνομιλιών για τη Συρία
Το Ιράν δεν πήρε προσκλητήριο να παραστεί στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στις οποίες θα στείλουν αντιπροσωπείες περίπου 20 χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν ότι η λίστα των συμμετεχόντων τελούσε υπό την έγκριση των χωρών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας.
Το Ιράν δεν πήρε προσκλητήριο να παραστεί στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στις οποίες θα στείλουν αντιπροσωπείες περίπου 20 χώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν ότι η λίστα των συμμετεχόντων τελούσε υπό την έγκριση των χωρών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμμετοχή του Ιράν: «Ο Γενικός Γραμματέας είναι υπέρ της πρόσκλησης του Ιράν» ανέφερε ο εκρπόσωπός του Φαρχάν Χακ. Οι προσκλήσεις για τις συνομιλίες, τόνισε, εγκρίθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου από τις «χώρες που είχαν την πρωτοβουλία» για την διάσκεψη.
Η λίστα των συμμετεχόντων δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο ρόλο που θα έχει το Ιράν στη διαδικασία για τη Συρία, λέγοντας πως ελπίζει η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στις 13 Ιανουαρίου να λύσει το ζήτημα.
Ο αμεριακανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την Κυριακή πως το Ιράν μπορεί να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» στην εξεύρεση λύσης, έστω κι αν δεν συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες.
Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών που θα συμμετέχουν θα φτάσουν στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου, όπου θα συνεδριάσουν προεδρεύοντος του Μπαν Γκι-Μουν. Οι συνομιλίες μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών θα ξεκινήσουν στις 24 Ιανουαρίου με συντονιστή τον Λακντάρ Μπραχίμι, απεσταλμένο του ΟΗΕ για το συριακό εμφύλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Διαψεύδει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων προς την Κύπρο
- Ο Κόντης και η… παρερμηνεία για τον Παναθηναϊκό
- Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της
- Αμερικανικές βάσεις: Πού βρίσκονται οι σημαντικότερες σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη – Πόσες έχει η Ελλάδα και η Κύπρος
- Ιράν: Τι λένε Έλληνες που βρίσκονται σε Άμπου Ντάμπι, Ντόχα και Μπαχρέιν
- Από την Κοιλάδα των Βασιλέων στα μικρόφωνα του BBC: Η αποκάλυψη του Τουταγχαμών έπειτα από 3.300 χρόνια σιωπής


