Δεν προσκλήθηκε το Ιράν στον πρώτο γύρο συνομιλιών για τη Συρία
Το Ιράν δεν πήρε προσκλητήριο να παραστεί στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στις οποίες θα στείλουν αντιπροσωπείες περίπου 20 χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν ότι η λίστα των συμμετεχόντων τελούσε υπό την έγκριση των χωρών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας.
Το Ιράν δεν πήρε προσκλητήριο να παραστεί στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στις οποίες θα στείλουν αντιπροσωπείες περίπου 20 χώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν ότι η λίστα των συμμετεχόντων τελούσε υπό την έγκριση των χωρών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμμετοχή του Ιράν: «Ο Γενικός Γραμματέας είναι υπέρ της πρόσκλησης του Ιράν» ανέφερε ο εκρπόσωπός του Φαρχάν Χακ. Οι προσκλήσεις για τις συνομιλίες, τόνισε, εγκρίθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου από τις «χώρες που είχαν την πρωτοβουλία» για την διάσκεψη.
Η λίστα των συμμετεχόντων δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο ρόλο που θα έχει το Ιράν στη διαδικασία για τη Συρία, λέγοντας πως ελπίζει η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στις 13 Ιανουαρίου να λύσει το ζήτημα.
Ο αμεριακανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την Κυριακή πως το Ιράν μπορεί να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» στην εξεύρεση λύσης, έστω κι αν δεν συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες.
Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών που θα συμμετέχουν θα φτάσουν στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου, όπου θα συνεδριάσουν προεδρεύοντος του Μπαν Γκι-Μουν. Οι συνομιλίες μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών θα ξεκινήσουν στις 24 Ιανουαρίου με συντονιστή τον Λακντάρ Μπραχίμι, απεσταλμένο του ΟΗΕ για το συριακό εμφύλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες

