Αντισυνταγματικός ο ιταλικός εκλογικός νόμος
Την άμεση ανάγκη αλλαγής του παραμορφωτικού εκλογικού νόμου στην Ιταλία -που προκάλεσε και το πολιτικό βραχυκύκλωμα στις τελευταίες εκλογές- ενισχύει η απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου που τον έκρινε αντισυνταγματικό, ιδιαίτερα για το γενναίο bonus στη Βουλή στο πρώτο κόμμα. Tα επόμενα βήματα θα καθοριστούν όταν δημοσιευτεί το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο προς το παρόν χαρακτήρισε το Κοινοβούλιο «ελεύθερο να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, εφόσον σέβεται το Σύνταγμα».
Την άμεση ανάγκη αλλαγής του παραμορφωτικού εκλογικού νόμου στην Ιταλία -που προκάλεσε και το πολιτικό βραχυκύκλωμα στις τελευταίες εκλογές- ενισχύει η απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου που τον έκρινε αντισυνταγματικό, ιδιαίτερα για το γενναίο bonus στη Βουλή στο πρώτο κόμμα.
Tα επόμενα βήματα θα καθοριστούν όταν δημοσιευτεί το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο προς το παρόν χαρακτήρισε το Κοινοβούλιο «ελεύθερο να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, εφόσον σέβεται το Σύνταγμα».
Ο εκλογικός νόμος, που έχει στα ιταλικά ΜΜΕ το παρατσούκλι «γουρουνάκι», είχε ψηφιστεί το 2005 και πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με πλειοψηφία στη Βουλή, ασχέτως του εκλογικού του ποσοστού.
Η κατανομή στη Γερουσία, το δεύτερο και ισότιμο κοινοβουλευτικό Σώμα, γίνεται πιο αναλογικά και ως εκ τούτου μπορεί να προκύψει καθοριστική απόκλιση στη σύνθεση των δύο Σωμάτων (όπως συμβαίνει και στην παρούσα συγκυρία).
Καθώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν φαίνεται να έχει ανασταλτική ισχύ, δεν ακυρώνεται η σημερινή κατανομή των εδρών. Η δημοσίευση της απόφασης, που θα διευκρινίσει και το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η Ρώμη σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, αναμένεται «τις επόμενες εβδομάδες».
Μετά την απόφαση, τόσο η πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπονλτρίνι όσο και βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπογράμμισαν ότι το Σώμα παραμένει νομιμοποιημένο και μετά την απόφαση. Οι αναφορές έρχονταν σε απάντηση μελών του κινήματος M5S του Μπέμπε Γκρίλο, οι οποίοι κάλεσαν μετά την απόφαση σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών.
Τα κόμματα είχαν αναγνωρίσει ήδη μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει άμεσα. Παραδόξως, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρακτικά απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσων νέων εκλογών, καθώς (έστω κι αν, τυπικά πλέον, ισχύει ο προηγούμενος νόμος) η προσφυγή θα έπρεπε να γίνει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η «Evita» του Τζέιμι Λόιντ με τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ ταξιδεύει στο Μπρόντγουεϊ
- Πρωτομαγιά: Η πρώτη κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από συνδικάτα και φορείς
- Αυστραλία: Επεισόδια έξω από νοσοκομείο που κρατείται 47χρονος για τη δολοφονία 5χρονης
- Τσουκαλάς για Πρωτομαγιά: Η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να γίνει εργαλείο αναδιανομής
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος χάντμπολ
- Αιματηρό επεισόδιο στο Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από καβγά – Μία σύλληψη

