Δραστηριότητες που παρατηρήθηκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας αντιδραστήρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον απαρχαιωμένο ερευνητικό αντιδραστήρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, ικανού, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, να παράγει πλουτώνιο για βόμβες.

Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται ότι η πυρηνική της ισχύς αποτελεί «αξιόπιστο μέσο για να αποτραπεί ο πόλεμος και εγγυώνται και προστατεύουν την (βορειοκορεατική) κρατική κυριαρχία».

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι η υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Γιονγκμπιόν κυρίως μέσω δορυφορικών εικόνων.

«Παρατηρήθηκαν δραστηριότητες που παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας του 5MW(e) αντιδραστήρα» τόνισε ο Αμάνο στο συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

«Ωστόσο, καθώς η ΙΑΕΑ δεν έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι δυνατό να πούμε με βεβαιότητα εάν έχει τεθεί σε επαναλειτουργία ο αντιδραστήρας αυτός» τόνισε ο Αμάνο.

Ο αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν σταμάτησε να λειτουργεί από το 2007 στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters