Γαλλική υπόσχεση προς το Ισραήλ για σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν
Τη διαβεβαίωση πως το Παρίσι δεν θα υποχωρήσει από την «αυστηρή στάση» του απέναντι στο Ιράν έδωσε στο Ισραήλ ο γάλλος πρόεδρος, υπόσχεση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποδέχθηκε με φανερή ικανοποίηση την ώρα που οι Έξι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τη διαβεβαίωση πως το Παρίσι δεν θα υποχωρήσει από την «αυστηρή στάση» του απέναντι στο Ιράν έδωσε στο Ισραήλ ο γάλλος πρόεδρος, υπόσχεση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποδέχθηκε με φανερή ικανοποίηση την ώρα που οι Έξι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Φρανσουά Ολάντ καθησυχάσε την ισραηλινή ηγεσία πως οι πιέσεις στην Τεχεράνη θα μείνουν ισχυρές.
Στις τελευταίες συναντήσεις των Έξι με το Ιράν στη Γενεύη είχε φανεί, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αχτίδα ελπίδας για ενδεχόμενη συνεννόηση με βήματα υποχώρησης της Τεχεράνης από το πυρηνικό της πρόγραμμα και πιθανά αντάλλαγμα κινήσεις «καλής θέλησης» με κάποιου είδους χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.
Το Ισραήλ είχε αντιδράσει εντονότατα, θέση που συνεχίζει να κρατά και ενόψει των νέων συναντήσεων. Το Παρίσι είχε κρατήσει στη Γενεύη αρκετά σκληρή στάση -σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, αυστηρότερη ακόμη και από τις ΗΠΑ. Μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας, η Ουάσινγκτον και οι άλλες πλευρές υποβάθμισαν τις σχετικές αναφορές, υπογραμμίζοντας πως η διεθνής κοινότητα είχε κρατήσει ενιαία στάση.
«Εάν δεν είχαν υπάρξει κυρώσεις, εάν δεν είχαν επιβληθεί, είναι σαφές πως δεν θα είχαμε ούτε τα λόγια -και δεν μιλώ ακόμη για πράξεις- που είδαμε από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες» είπε ο Ολάντ σε κοινή συνέντευξή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του επανέλαβε τις «προειδοποιήσεις» του πως συμφωνία με το Ιράν χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης αναστολή του πυρηνικού προγράμματος θα είναι «κακή συμφωνία» και ευχαρίστησε τον Ολάντ για την σκληρή στάση που κράτησε το Παρίσι.
Η θερμή ατμόσφαιρα ήταν εμφανής, σε μία συγκυρία μάλιστα που στις σχέσεις του Ισραήλ με το σημαντικότερό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, οι δυσκολίες έχουν αρχίσει να ακούγονται περισσότερο. Ο Νετανιάχου, σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία, φρόντισε υπέρμετρα να δείξει την χαρά του να μιλά με τον γάλλο πρόεδρο, αγκαλιάζοντάς τον αρκετές φορές και χρησιμοποιώντας γαλλικά στις δηλώσεις του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαλκιδική: Ουκρανός μαχαίρωσε οικογένεια επειδή τους πέρασε για… Ρώσους
- Θεσσαλονίκη: Ένας 67χρονος άνδρας μπήκε σε τράπεζα με σφυρί και απείλησε υπαλλήλους
- Η μυθολογία περί «συναλλαγής» με τους Ευρωπαίους για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει όντως ως αφετηρία το βιβλίο των Βαρβιτσιώτη – Δενδρινού
- Κομμάτι μιας χαμένης ηπείρου ανακαλύφθηκε θαμμένο κάτω από τις ΗΠΑ
- Σαμοθράκη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης γυναίκας από το ρέμα του Φονιά
- Φως στο Τούνελ: Στην κορυφή της τηλεθέασης και την Πρωτομαγιά

