Αρνείται η Νορβηγία να αναλάβει μέρος της καταστροφής των συριακών χημικών
Απέρριψε η Νορβηγία αμερικανικό αίτημα να αναλάβει μέρος της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλη λόγω ανεπάρκειας εξειδικευμένου προσωπικού, εξοπλισμού και κανονισμών.
Απέρριψε η Νορβηγία αμερικανικό αίτημα να αναλάβει μέρος της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλη λόγω ανεπάρκειας εξειδικευμένου προσωπικού, εξοπλισμού και κανονισμών.
«Σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφασίσαμε ότι, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από την απόφαση του ΟΗΕ, δεν είναι κατάλληλονα θεωρηθεί η Νορβηγία ως τόπος καταστροφής» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπέργκε Μπρέντε.
Η απόφαση 2118, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποφυγή των πολεμικών αντιποίνων κατά του συριακού καθεστώτος για την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, προβλέπει την καταστροφή του συνόλου του συριακού χημικού οπλοστασίου, 1.000 περίπου τόννων, πριν από τον Ιούνιο 2014.
Την Τετάρτη, ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η χώρα του εξετάζει «πολύ σοβαρά» το αίτημα των ΗΠΑ για την υποδοχή μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου για καταστροφή στο έδαφός της. Τότε, ο Μπέργκε Μπρέντε είχε αναφερθεί στην ύπαρξη εμποδίων για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, όπως η απουσία ειδικών και των κατάλληλων υποδομών.
«Ο λόγος για τον οποίο φθάσαμε στην απόφαση αυτή συνδέεται με τις προθεσμίες, αλλά και με τον τεχνικό εξοπλισμό που υπάρχει στη Νορβηγία, αλλά και άλλους νομικούς περιορισμούς» εξήγησε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δύο παιδικοί φίλοι από την Παλαιστίνη κατάφεραν να χτίσουν μια βιβλιοθήκη εν μέσω γενοκτονίας στη Γάζα
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου
- Συνεχίζεται η γκρίνια στη Μονακό: Ένταση ανάμεσα σε Τζέιμς και Οκόμπο (vid)
- Κατερίνη: Πώς εντοπίστηκε ο 17χρονος παραχαράκτης – Διατηρούσε ολόκληρο εργαστήριο στο δωμάτιό του
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Κρίσιμο ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ
- «Πώς μπορούμε ακόμη να μιλάμε για πόλεμο;»: Ο Ρομπέρτο Μπενίνι έγινε viral με το πιο σημαντικό μήνυμα των ημερών

