Ανασύρθηκαν άλλοι 83 νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα
Οι σοροί 83 μεταναστών, τραγικών θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, ανασύρθηκαν την Κυριακή από τους δύτες μετά τη βελτίωση των δυσχερών καιρικών συνθηκών που εμπόδιζαν τη συνέχιση της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί συνολικά 195 σοροί και αναζητώνται τουλάχιστον άλλοι 188 άνθρωποι για τους οποίους δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τις ιταλικές Αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης.
Οι σοροί άλλων 83 μεταναστών, τραγικών θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, ανασύρθηκαν την Κυριακή από τους δύτες μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών που εμπόδιζαν τη συνέχιση της επιχείρησης.
Μέχρι στιγμής συνολικά έχουν ανασυρθεί 195 σοροί και κατά τις πληροφορίες των ιταλικών αρχών, οι οποίες βασίζονται στις μαρτυρίες των 155 επιζώντων, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 188 αγνοούμενοι για τους οποίους δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τις ιταλικές Αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών, γεγονος το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες απρρίπτουν.
Η Γαλλία έχει καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά τις εκκλήσεις της Ιταλίας να αντιμετωπίσει το κύμα της μετανάστευσης.
Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν κάθε χρόνο το επικίνδυνο ταξίδι από τη Βόρεια Αφρική προς τις ιταλικές ακτές.
Οι επιζώντες θα τεθούν υπό έρευνα για παράνομη μετανάστευση, όπως ορίζει ο αμφιλεγόμενος νόμος που ψηφίστηκε το 2002.
Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, με πολλούς να δηλώνουν ότι εξαιτίας του νόμου πολλοί πολίτες φοβούνται να βοηθήσουν μετανάστες που κινδυνεύουν.
Μάλιστα, ένας από τους ψαράδες που έφτασε πρώτος στη σκηνή του δυστυχήματος κατηγόρησε την ακτοφυλακή ότι αντί να σπεύσει να σώσει τους μετανάστες που κινδύνευαν, κινηματογραφούσε τις προσπάθειες διάσωσης.
«Αρνήθηκαν να παραλάβουν κάποιους από τους ανθρώπους που είχαμε σώσει, λέγοντας ότι το απαγορεύει το πρωτόκολλο» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.
Μάλιστα, η εφημερίδα La Sicilia αναφέρει ότι δύο σκάφη τελωνειακών αρχών παρέμειναν στο λιμάνι και δεν συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.
Οι δικαστικές Αρχές, πάντως, δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις.
Μετανάστες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκίνησαν -αλλά διήρκεσαν αρκετό χρόνο.
«Αφού κολυμπήσαμε για αρκετή ώρα, γύρω στις τρεις ώρες, σκάφη άρχισαν να φτάνουν για να μας σώσουν. Σωστικά σκάφη, μικρά σκάφη, όλα τα σκάφη στην περιοχή ήρθαν να μας σώσουν. Μας τράβηξαν έξω από το νερό» δήλωσε 20χρονος μετανάστης από την Ερυθραία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πυρά Δούκα κατά κυβέρνησης για το νέο σύστημα ανάδειξης δημάρχων
- Αγρότες «πολιορκούν» το γραφείο του Τσιάρα στην Καρδίτσα – Εκρηκτικό κλίμα με κλούβες να κλείνουν τον δρόμο
- Ο Πάτρικ Γκίμπσον έγινε η «φωνή» του Τζέιμς Μποντ, αλλά δεν θα φορέσει το κοστούμι του 007
- Ολυμπιακός: Από την Αθήνα στην Αστάνα – Το ταξίδι των Πειραιωτών στο Καζακστάν (vid)
- Δημιουργήθηκε Μουσείο Μαθητικής Ιστορίας στο Κορακοβούνι Βόρειας Κυνουρίας
- Ανδρουλάκης: Live η τοποθέτησή του στη Βουλή για το «κυκλοφοριακό χάος και την υποβάθμιση των ΜΜΜ στην Αττική»

