Σε δέκα βασικές κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν οι οσμές που αναγνωρίζει η ανθρώπινη μύτη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Ο καθηγητής Τζέισον Κάστρο του Κολεγίου «Bates» και ο συνάδελφός του Τσακρα Τσεννουμπχοτλα από το Πανεπιστήμιο του Πιτσμπουργκ χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό για να ταξινομήσουν τις μυρωδιές σύμφωνα με τη σύστασή τους.

Έλεγξαν τελικά 114 εξ αυτών και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τις εντάξουν σε 10 κατηγορίες.

«Φτιάξαμε 10 βασικές κατηγορίες με την λογική ότι αντικατοπτρίζουν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του κόσμου μας, όπως ο κίνδυνος, το φαγητό και άλλα. Αν γνωρίζουμε τις βασικές κατηγορίες, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε νέες. Βέβαια, δεν έχουν λύσει προς το παρόν το πρόβλημα της πρόγνωσης μιας οσμής με βάσει τη χημικής της δομή, αλλά σίγουρα θα το πετύχουμε στο μέλλον», εξηγεί ο Δρ Κάστρο.

Αυτό που έχει σημασία για τους επιστήμονες τώρα είναι να επαληθεύσουν την θεωρία τους σε πιο περίπλοκες μυρωδιές, όπως αυτές των αρωμάτων και άλλων καθημερινών οσμών. Διότι στην πραγματικότητα μια φυσική μυρωδιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μίξης χαρακτηριστικών και από τις 10 βασικές κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1950 ο Τζον Αμοορ πρότεινε τη θεωρία των 7 κατηγοριών οσμών, σύμφωνα με το μοριακό σχήμα και μέγεθός τους. Τελικά όμως την απέσυρε καθώς ο «αντίπαλός» του Ρ. Μονκριφ τον κατηγόρησε για ανεπάρκεια επιστημονικών αποδείξεων.

health.in.gr