Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των οικονομικών προβλέψεων για το 2013 προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει το 1,7% αντί του 1,3% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Επίσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τάση αύξησης στο 3,1%» του ελλείμματος επί του ΑΕΠ.

Ο Λέτα δεσμεύτηκε πως «θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για να επανέλθει ο λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ εντός του ορίου του 3% μέχρι το τέλος του έτους».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει η δέσμευση να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΕ και τους εταίρους», αλλά υπογράμμισε ότι «η διακοπή της πτωτικής τάσης των επιτοκίων και η πολιτική αστάθεια έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια οικονομία».

Στα προβλήματα της κυβέρνησης προστίθεται η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα αναβληθεί η όχι η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22%.

Η κεντροδεξιά θεωρεί το μέτρο αυτό «απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της».

Οικονομικοί αναλυτές, όμως, όπως και πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ.

Παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει, για το συμφέρον της χώρας, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε πολιτικούς και τη Δικαιοσύνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό